Solen kigger frem, og sæsonen for besøg i sommerhuse står for døren. Desværre er priserne på el og varme ualmindeligt høje, men som sommerhusejer er der faktisk meget, man kan gøre for at mindske udgiften.
Et sommerhus bringer mange glæder, men uundgåeligt også en række udgifter. Det gælder selvfølgelig især i forårs- og sommermånederne, hvor de 8.724 sommerhuse i Jammerbugt Kommune får masser af besøgende. Det betyder blandt andet, at der bliver brugt meget elektricitet, og så kan det pludselig mærkes, at energipriserne for tiden er særligt høje på grund af krigen i Ukraine.
Men selvom udsigten til en ekstra stor regning ikke gør noget godt for stemningen i sommerhuset, er der ingen grund til at lade sig slå ud.
Der er nemlig en lang række tiltag, der kan hjælpe sommerhusejerne i Jammerbugt Kommune med at spare både energi og penge. Det fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste, SparEnergi.dk.
– Selvom man er i sommerhus, og fokus er på at slappe af, så er der masser, man kan gøre for at nedsætte forbruget uden at skulle stresse over det. F.eks. de små ting som at fylde opvaskemaskinen helt, slukke lyset eller ikke tage for lange, varme bade. Altså de gode og simple energivaner, som man måske også følger derhjemme, siger hun.
Tør vasketøjet i solen eller skrot elvarmen
På SparEnergi.dk har vi samlet de bedste råd og sparetips, som man kan benytte sig af, uanset om man er sommerhusejer eller har planer om at leje et sommerhus.
Det kan man gøre, uden at det koster noget:
- Sluk alt, hvad du ikke bruger. Store fjernsyn, spillekonsoller og mange tændte lamper kan sagtens ses på din elregning.
- Indstil vandvarmeren til 55 °C, og sluk den, når du tager hjem.
- Giv tørretumbleren en pause, og tør vasketøjet udenfor i solskinnet.
Det kan man gøre med en investering:
- Få luft til luft-varmepumpe. Mange sommerhuse har elvarme, der er dyrt og ineffektivt, og en varmepumpe vil typisk være 3-4 gange så effektiv. Det er især en god idé, hvis man bruger sommerhuset på alle årstider.
- Få solvarme til det varme vand. Det kan typisk dække hele behovet, hvis sommerhuset kun bruges om sommeren, og 50-70 %, hvis det bruges hele året.
- Udskift strømforbrugende apparater. Gamle hvidevarer ender ofte i sommerhuse, men de forbruger som regel meget strøm. Et køleskab med energimærke D bruger fem gange så meget strøm som et nyt køleskab med energimærke A+++.
Tag SommerhusTesten og få en personlig guide til at spare energi
Sommerhuse kommer i alle typer og størrelser. Nogle er store, andre er små. Nogle bliver brugt hele året, mens andre kun er i brug om sommeren. Derfor er der også stor forskel på, hvordan man bedst sparer energi i sit sommerhus.
Det kan SommerhusTesten på SparEnergi.dk hjælpe med at afklare. Hvis man indtaster en række oplysninger om sit sommerhus, får man til gengæld ”Sommerhusets bog”, der er en digital guide til energiforbedringer. I den er der personlige anbefalinger og råd, der hjælper sommerhusejeren til at spare penge ved at indrette sig mere energivenligt.