Rådet for sikker trafik: Høj fart gør farlige veje farligere

Arkivfoto
Print Friendly, PDF & Email

Hver 6. bilist kører med noget, der er tæt på motorvejshastigheder på landevejene (regionale tal). Værst ser det ud blandt de yngste bilister. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Landevejene er de vejstrækninger, hvor der sker flest alvorlige trafikulykker med alvorligt tilskadekomne og dræbte personer. En af forklaringerne er for høj fart, der er årsag til, at mange ulykker sker, og at ulykkerne bliver meget voldsomme.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Wilke, svarer hver 6. bilist, at han eller hun ofte eller engang i mellem kører 100 km/t eller mere, når fartgrænsen er 80. Det vil sige, at de på landevejene kører med hastigheder tæt på noget, der kun hører hjemme på en motorvej. 

–    Det er en adfærd, der både er risikabel og som skaber en enorm utryghed for andre. Landevejene bruges af mange. Der er mennesker, der for eksempel bor langs landevejene, børn der skal med skolebussen eller cyklister. Det opleves ofte som meget utrygt, når en bil suser forbi i høj fart i jagten på at spare nogle få sekunder, siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

De yngste kører hurtigst – de gråhårede mest sikkert
Når man kigger på tværs af aldersgrupperne, er der stor forskel på, hvor mange der kører for stærkt. Der er en klar tendens til, at bilister med gråt hår oftere respekterer fartgrænserne på landevejene sammenlignet med de bilister, der stadig har køreprøven i frisk erindring. Blandt de 17-34-årige bilister er det hver fjerde, som kører 100 km/t eller mere på landevejene.  Det er over tre gange så mange som blandt bilister over 66 år. 

–    Når hver fjerde af de yngste bilister kører med de her hastigheder, så har vi alle en udfordring. For ulykkerne rammer jo ikke kun den enkelte. De rammer også de involveredes kærester, ægtefæller, børn, kollegaer og venner. Rammes vi hver især af en alvorlig ulykke, så rammes vores familie og venner også, siger Mathias Hjorth Frederiksen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I næste uge har politiet planlagt at sætte ind med fartkontrol på vejene. Det sker samtidig med, at Rådet for Sikker Trafik og 73 kommuner fra den 4.-24. april gennemfører den landsdækkende kampagne “Sænk farten – bare lidt”, der har fokus på farten og sikkerheden på landevejene.

Fakta: Så mange kører for stærkt 
I løbet af 2021 har Rådet for Sikker Trafik og Wilke spurgt 4.814 bilister, om de kører 100 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80. Herunder kan man se, hvor mange der svarer, at det gør de enten meget ofte, ofte eller en gang imellem:

  • 17-34-årige: 25 %
  • 35-50-årige: 22 %
  • 51-65-årige: 14 %
  • 66+: 7 %
  • Gennemsnit: 17 %

Regionale tal: Så mange kører meget ofte, ofte eller en gang imellem 100 km/t eller mere, når hastighedsgrænsen er 80 km/t (alle aldersgrupper):

  • Hovedstaden: 16 %
  • Sjælland: 14 %
  • Syddanmark: 16 %
  • Midtjylland: 22 %
  • Nordjylland: 15 %

TEST dig selv: Se om du kan nå at standse for en pludselig forhindring