Godkendelse af placering af støjvold ved Aabybro

Foto fra sagsfremstillingen
Print Friendly, PDF & Email

Godkendelse af placering af støjvold ved Aabybro

Teknik og Miljø udvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 4. december 2023, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Godkendelse af placering af støjvold ved Aabybro

Sagsbeskrivelse

Baggrund

Plan- og Miljøafdelingen meddelte den 7. juli 2023 tilladelse til opførelse af nyt parcelhus på Sneppevej 52, 9440 Aabybro under forudsætning af, at det nye parcelhus skal kunne overholde Miljøstyrelsen vejledende støjgrænser for støj fra veje til en hver tid. I forbindelse hermed fik ansøger udarbejdet støjberegning, der dokumenterer at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser kan overholdes ved etablering af støjvold på minimum 6 meter i højden langs ejendommens vestlige, nordlige og delvis østlige skel.

Placering af støjvold

Plan- og Miljøafdelingen har efterfølgende modtaget anmodning fra ansøger om etablering af støjvold på en del af det kommunale areal, der grænser op mod ejendommen Sneppevej 52, 9440 Aabybro.

Det kommunale areal, hvorpå en støjvold ønskes etableret, indgår som en del af et større beplantningsbælte, der løber langs den sydvestlige afgrænsning af Aabybro by. Imellem vejkanten og ejendommen har beplantningsbæltet en bredde på ca. 20 meter.

Det kommunale areal er omfattet af en vejbyggelinje for Aalborgvej, og som strækker sig fra vejkantlinjen og 16 meter ind på arealet. Ansøger ønsker at etablere en støjvold, der grænser op mod vejbyggelinjen, og som skal være 6 meter i højden og 14 meter i bredden – Se vedhæftet bilag.

Den ønskede placering af støjvolden vil medføre, at beplantningsbæltets bredde reduceres til mellem 7 og 10 meter langs strækningen mellem ansøgers ejendom og vejkanten. Ydermere vil op til 5 meter af støjvoldens bredde ligge indenfor ansøgers ejendom.

Ansøger har tilkendegivet, at støjvolden efter etablering skal beplantes med træer og buske.

Plan- og Miljøafdelingens vurdering

Plan- og Miljøafdelingen vurderer, at en støjvold overordnet set vil have en gavnlig effekt ikke kun for den konkrete ejendom, men også de bagvedliggende boligområder, der vil opleve færre støjgener fra vejtrafikken ved Aalborgvej.

En støjvold med den ansøgte dimensionering vurderes at have en væsentlig visuel påvirkning på omgivelserne, og vil således fremstå markant fra Aalborgvej. Det vurderes, at et beplantningsbælte på 7 til 10 meter foran den ansøgte støjvold ikke er tilstrækkelig til at minimere den visuelle påvirkning.

Plan- og Miljøafdelingen anbefaler derfor, at støjvolden placeres således beplantningsbæltet mellem støjvolden og vejkanten bliver 15 meter langs hele strækningen mellem ejendommen og vejkanten – Se vedhæftet bilag. Hermed vil op til 9 meter af støjvoldens bredde ligge indenfor ansøgers ejendom.

Ydermere skal der stilles vilkår om, at støjvolden beplantes med stedsegrøn beplantning.

Støjvold på kommunalt areal

Ejendomscenteret anbefaler ikke, at der etableres en støjvold på kommunens areal, da det ikke vil være hensigtsmæssigt med en jordvold på arealet ifm. et evt. salg af ejendommen. Derfor anbefaler Ejendomscenteret, at ansøger køber det areal, som er omfattet af støjvolden, til 125 kr. pr. m2, og samtidig skal ansøger stå for landinspektørudgifterne.

Etablering af støjvold

Støjvolden skal opbygges med omkring 20.000 m3 jord og med en samlet længde på ca. 460 meter, 14 meter i bredden i bunden og 6 meter i højden. Der kan være ca. 12 m3 jord på en lastbil, hvilket svarer til minimum 1700 fulde lastbil læs og/eller minimum 840 læs jord med forvogn og hænger.

I forbindelse med etablering af støjvolden skal der opføres en midlertidig vej på matr. 35e, Åby By, Åby med indkørsel fra Birkelsevej og igennem cirkuspladsen til støjvolden. Vejen skal udføres med markeringsnet mellem det eksisterende jordlag og den midlertidig anlagte kørevej. Efter endt etablering af støjvold skal markeringsnet og den midlertidig kørevej fjernes, og overjorden lægges tilbage, hvor den midlertidige vej har været.

Før støjvolden kan etableres skal den miljøscreenes i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og konkrete projekter (VVM) ift. om det pågældende anlæg kræver udarbejdelse af miljøvurdering. Ydermere skal der søges om miljøgodkendelse.

Støjvolden må kun bestå af analysefrit jord og analyseret rent jord. Der må ikke tilføres forurenet jord. Inden der tilføres analyseret rent jord, skal dette anmeldes via jordweb. Det skal ske i henhold til Jordflytningsbekendtgørelsen.

Der vil komme vilkår om at der maximalt må tilføres jord x-antal gange om måneden for at generere naboerne mindst muligt.

I henhold til planloven må der desuden ikke drives erhverv fra Sneppevej 52, 9440 Aabybro, idet ejendommen ligger indenfor rammeområdet 27.R1, der fastlægger anvendelse til rekreativt område. Dette betyder, at der ikke er mulighed for, at virksomheder og borgere kan betale for at komme af med overskudsjord i forbindelse med etablering af støjvolden.

Retsgrundlag

Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020

Miljøvurderingsloven, Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter nr. 4 af 3. januar 2023.

Jordforureningsloven, nr. 370 af 2. juni 1999 og jordflytningsbekendtgørelsen nr. 1452 af 7. december 2015.  

Lov om miljøbeskyttelse nr. 100 af 19 januar 2022.

Budgetmæssige konsekvenser

Ingen bemærkninger.

Høring/borger- og brugerinvolvering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, at der gives tilladelse til placering af støjvold, således der mellem støjvolden og vejkant bliver et beplantningsbælte på 15 meter, og at der igangsættes proces med salg af det kommunale areal, der er omfattet af støjvolden.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn