Gå-værter fra værestederne i Jammerbugt skal få kammeraterne med

Gå-værtsjakken følger med kurset, giver gå-værten ansvar og ejerskab og gør gå-værten synlig i selskabet. Foto: BDFL

Gå-værter fra værestederne i Jammerbugt skal få kammeraterne med

Brugere fra Jammerbugt Kommunes fire væresteder uddannes til ”gå-værter”. De skal i bogstaveligste forstand gå forrest, så flere får lyst til en travetur. Det er nemlig sundt på flere måder.

En gåtur styrker både krop og sjæl, og de fleste har mulighed for at være med. Det er tankegangen bag et nyt tiltag i Jammerbugt i Kommune, som skal opmuntre særligt brugerne af kommunens fire væresteder i Fjerritslev, Brovst, Pandrup og Aabybro til at snøre traveskoene og komme ud i foråret på gåben.

-- annonce ---

Fredag d. 31. marts sætter 12 kommende ”gå-værter” sig nemlig på skolebænken til en kursusaften arrangeret af Bevæg Dig for Livet (BDFL), for at få gode tips til, hvordan man får andre med ud på en gåtur, og hvordan godt værtskab på en gåtur ser ud. Der følger også en jakke med, så man efterfølgende er til at få øje på som gå-vært. Kursistgruppen udgøres af én medarbejder og to brugere fra hvert værested, og initiativet udgår fra foreningen IFS Jammerbugt (en idrætsforening for mennesker med psykisk sårbarhed), som gå-værterne kommer til at repræsentere.

Samlet deltagelse i vandreevents

Gå-værternes opgave bliver at invitere til ugentlige gåture på 3-5 kilometer, med det mål at sende IFS-gåhold afsted til flere forskellige vandreevents, som finder sted i løbet af året, for eksempel Tour de Jammerbugt 2023, WalkIN Nordjylland og March mod ensomhed 2023. På længere sigt er målet at give smag for fysisk aktivitet i form af gåture, fortæller Inger Poulstrup, leder af afdelingen for Forebyggelse og Mental Sundhed som værestederne hører under.

”Gang er skånsom træning for kroppen, og så forebygger det stress og depression. Gåture er også oplagte lejligheder til at kombinere motion og socialt samvær. Ved at vores brugere i bogstaveligste forstand nu ”går” forrest og får værtsrollerne, er vi overbeviste om vi vil kunne få flere med ud. Vi håber således at få opbygget netværk af gå-grupper i alle kommunens fire hovedbyer,” lyder målsætningen.

Mentale udfordringer ingen hindring

IFS Jammerbugt håber at gøre flere væresteds-brugere interesserede i foreningen. Hverken den aktivitetsmæssige eller sociale tærskel bør være en hindring.

”Gå-værterne bliver tilknyttet IFS Jammerbugts og bliver på den måde vores ambassadører ind i værestederne. Hvis man har mentale udfordringer, virker det måske som et stort skridt at blive medlem af en idrætsforening. Måske tror man, at folk her er superfitte. Men det er vi ikke i IFS Jammerbugt. Vi vil gerne gøre opmærksom på, at her er plads til alle. Vi prioriterer at være aktive, men vi tilpasser vores aktiviteter til den enkelte,” understreger Ann Emborg, der er formand for IFS Jammerbugt og selv har ADHD og ASF.

Fakta

Initiativet til gå-værternes uddannelse er kommet i stand via et samarbejde mellem den lokale forening IFS Jammerbugt (en idrætsforening for mennesker med psykisk sårbarhed), som gå-værterne er medlemmer af, afdelingen for Forebyggelse og Mental Sundhed, som værestederne hører under og afdelingen for Kultur, Fritid og Landdistrikter i samarbejde med DGI Nordjylland, en del af det brede initiativ Bevæg Dig For Livet, hvor gå-værtsuddannelsen udspringer fra.

Uddannelsen af gå-værter ligger i forlængelse af flere tiltag, som værestederne i Jammerbugt Kommune er tilsluttet, for eksempel ”Projekt Sol og Vind, Styrker Krop og Sind”, som er forankret hos SIND og Miljøministeriet samt projekt ABC (Act, Belong, Commit) der udgår fra Socialstyrelsen, og som har fokus på meningsfulde fællesskaber.

Læs mere om gå-værter og ”Bevæg dig for Livet” på: www.bevaegdigforlivet.dk

Læs mere om IFS Jammerbugt på: https://www.jammerbugt.dk/nyheder/ny-forening-ser-dagens-lys-i-jammerbugt-kommune/

LÆS OGSÅ: Graver til Fjerritslev og Kollerup Kirker søges (Genopslag)