Vent ikke til foråret: Efteråret er den bedste plantetid

Du kan med fordel sprede havearbejdet ud, så alt ikke ordnes i foråret. I efteråret er jorden stadig lun og fugtig, så planter har gode betingelser for at danne rodnet. Foto: PR
Print Friendly, PDF & Email

Modsat manges opfattelse er efteråret faktisk årets bedste plantetid. Træer og buske kan i løbet af efteråret nå at danne de små rodnet, der sikrer næring og vækst, når planterne skal skyde i vejret til foråret.

Selvom en tur i haven kan synes mere fristende om foråret, hvor alting begynder at spire, kan man med fordel trække i arbejdstøjet dette efterår. Om foråret kan planterne nemlig have svært ved at få rodfæste på grund af høj vandfordampning, mens de i efteråret har tid og ro til at gro, før de for alvor begynder at skyde i foråret. Det fortæller Kamilla Høy, der er planteekspert hos Plantorama.

– I løbet af efteråret er jorden stadig lun, men samtidig fuld af fugt. Hvis du får plantet i løbet af oktober, har dine planter de bedste betingelser for at vænne sig til stedet og danne sig et godt rodnet, forklarer Kamilla Høy.

Spar tid og penge i efteråret

Mens mange hopper i havecentrene og køber stort ind, så snart kalenderen melder forår, fordi de vil nyde synet i sommermånederne, peger Kamilla Høy på, at der både er tid og penge at hente ved at plante ud allerede nu.

– Mange tænker ikke over, hvilket arbejde der reelt ligger i at plante i foråret. Forårsbeplantninger kræver rigeligt med vand og hvile den første tid, så det kan blive en udfordring, hvis man kort tid efter tager på sommerferie. I stedet bør man overveje at vente til efteråret, hvor haven på naturlig vis kan klare vandingsarbejdet for dig.

Ifølge Kamilla Høy giver plantningen i efteråret desuden et forspring på seks-syv måneder i forhold til de planter, der først sættes i jorden i marts-april, så snart frosten er væk. Særligt for frugttræer og -buske kan det betyde et større udbytte i form af æbler, blommer, kirsebær og ribs. Samtidig fordeles havearbejdet, så det hele ikke ligger på samme tid i foråret.

Tre efterårsvenlige planter

Det er dog ikke med alle planter, du kan tyvstarte med i efteråret. Kamilla Høy guider til tre plantetyper, der er specielt gode at plante i efteråret:

De farverige
Blomsterløg skal gerne plantes, før frosten sætter ind – men det er forskelligt, hvornår på efteråret, der er mest optimalt. Tulipaner skal for eksempel helst plantes i det tidlige efterår, mens du kan vente med at plante valmuerne til sidst i oktober. Uanset om du planter løg i bede eller krukker, skal du vælge solrige steder.

De spiselige
Frugttræer skal gerne have en solrig placering med rolige vindforhold. For at træet har noget at støtte sig op ad i starten og ikke vælter i efterårsvejret, kan det være en god idé at binde det fast til en pæl.

De grønne
Grønne planter som hække og prydtræer kan med fordel plantes i regnfulde perioder, som efteråret ofte er. Det er forskelligt fra sort til sort, hvornår på efteråret det er godt at plante dem. For eksempel har stedsegrønne hække bedst af at blive plantet, mens jorden stadig er lun.