Ny filmfestival stiller skarpt på det skæve sind

Andreas Hoff
Print Friendly, PDF & Email

Region Nordjylland er en del af den nationale filmfestival ”Don’t Fear the Weird”, der fra 8.-10. oktober bliver afholdt i Biffen i Nordkraft. Film, foredrag og events skal være med til at afstigmatisere og skabe åbenhed og fællesskab om psykiske lidelser.

Don’t Fear the Weird

8.-10. oktober løber en ny spændende begivenhed af stablen i Aalborg, når filmfestivalen ”Don’t Fear the Weird” i Biffen i Nordkraft sætter ekstra spot på psykisk sygdom gennem film, fællesspisning, events og stand up comedy. De anmelderroste film ”Black Swan”, ”Den Skyldige”, ”Inderst Inde” og dokumentarfilmen ”Min sårbarhed. Min styrke. Min kunst” bliver omkranset af foredrag og andre events relateret til filmenes emner. Filmfestivalen foregår i 4 af de 5 danske regioner.

– Ambitionen er, at Don’t Fear the Weird skal være en nyskabende national filmfestival, der sætter psykisk sårbarhed ind i en almenmenneskelig ramme ved hjælp af film og kultur. Festivalen skal skabe nye dialoger om det at leve med psykisk sårbarhed og de mange forestillinger, der knytter sig til psykiatrien. Formålet er mere åbenhed, fællesskab og afstigmatisering af psykiske lidelser, fortæller Dorthe Haslund Pape, Psykiatrien i Region Nordjylland og projektleder på arrangementet her i Nordjylland.

Film, foredrag og comedy

8. oktober vil lektor i sociologi på Aalborg Universitet, Anders Petersen, i forbindelse med visningen af den Oscar-belønnede film ”Black Swan”, holde foredrag med udgangspunkt i sin forskning i depression som samfundsfænomen. Derudover vil Julie Vogel-Kolte, en af Psykiatriens En Af Os-ambassadører, med udgangspunkt i sit eget spiseforstyrrelsesforløb trække paralleller fra filmens hovedperson til sit eget liv.

9. oktober introducerer Sara Hamdrup sin egen kunstdokumentarfilm, hvor syv digte skrevet af hende selv under depression og angst fortolkes af syv kunstnere: en danser, en keramiker, en mimer, en sanger, skulptør, en filmskaber og en tegner. Det er en film om at dykke ned i sin sårbarhed og gøre den brugbar.

Andendagens næste event er den danske thriller ”Den Skyldige”, som efterfølges af et foredrag af socialrådgiver ved Psykiatrien og tidligere politibetjent, Tommy Jensen, som giver et indblik i, hvad der videre ville ske for en gerningsperson i den virkelige verden fra filmens slutning og frem. Han kommer bl.a. ind på emnerne: skyld, straf, ”sindssyg i gerningsøjeblikket”, mentalundersøgelse og foranstaltningsdomme.

10. oktober fortæller Jes Dige, pædagogisk-psykologisk konsulent og daglig leder af Skyggebørn, med udgangspunkt i den Oscar-belønnede animationsfilm ”Inderst Inde” om, hvordan psykisk sygdom i familien også kan ramme børnene.

På denne festivalens sidste dag, der samtidig er World Mental Health Day, slutter man med fællesspisning og comedyforedrag. Speciallæge og komiker Andreas Hoff leverer showet “Tro (mindre) på dig selv – et comedyforedrag om hjernen”.

Fakta

–       Festivalen afholdes i 4 regioner på samme tid.

–       Psykiatriens Psyk-Info er projektleder. De øvrige aktører er Center for udvikling og beskæftigelse (Aalborg Kommune), Bedre Psykiatri, SIND, Kildehuset, FOKUS Folkeoplysning, Center for Mental Sundhed (Aalborg Kommune) og Biffen.

–       Både i styregruppe og arbejdsgrupper deltager brugere/frivillige. I alt ca. 30.

–       Det er allerede nu besluttet, at filmfestivalen vender tilbage næste år i oktober.

–       Mange har bidraget økonomisk til den nye filmfestival. Samarbejdsparterne bidrager med i alt 27.950 kr. Desuden er der gennemført fundraising. Regionens Kulturpulje bidrager med 20.000 kr., Aalborg Kommunes kulturpulje med 12.000 kr., 3F Medie og kulturfond med 10.000 kr. og Mørchs mindefond med 25.000 kr., mens Det Obelske familiefond bidrager med 100.000 kr.