Tusindvis af killinger dumpet – se dyreekspertens råd til ansvarlige katteejere

Print Friendly, PDF & Email

Hvert år efterlades tusindvis af uønskede kattekillinger i tillukkede papkasser. Ved at neutralisere katten er problemerne dog løst nemt og effektivt – dyreekspert giver sine bedste råd til den ansvarlige katteejer.

Katten er blandt de absolutte favoritter, når danskerne vælger kæledyr. Selvom man ifølge Mark- og vejfredsloven skal holde sit husdyr på egen grund, strejfer mange danske katte dog omkring og har fri adgang til at komme og gå efter behag. Og selvom en effektiv løsning er let og ligetil, dumpes tusindvis af uønskede katte hvert år i papkasser over hele landet. Ifølge Dyrenes Beskyttelse, hvor vagtcentralen sidste år modtog 3939 henvendelser alene om killinger, opfordrer man danske katteejere til at tage mere ansvar for kæledyrenes promiskuøse livsstil.

– Ofte står katteejere pludselig med et kuld killinger, som de ikke ved, hvad de skal gøre med, og mange dumper dem desværre i lukkede papkasser eller lignende. En intakt hunkat er i løbetid flere gange om året, og hvis katten har adgang til det fri, kommer den vidt omkring, og chancen er meget stor for, at den bliver drægtig, siger Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse og pointerer, at der heldigvis findes en effektiv og oplagt løsning på problemet.

– Neutralisering! Sterilisér din hunkat, og kastrér din hankat – det kan ikke anbefales for meget. Hvis du ikke er interesseret i at få kattekillinger, bør du neutralisere din kat.

Katteejernes ansvar

Hos Plantorama, der er Danmarks største have- og dyrecenter, er der meget fokus på dyrevelfærd. Derfor opfordrer de på det kraftigste katteejerne til at tage problemet med de mange uønskede katte alvorligt.

– Katteejeren har ansvaret for de killinger, ens kat føder, men desværre fødes der mange, som ingen vil tage sig af. Internaterne gør et stort arbejde for at skabe et bedre liv for de uønskede katte, men udfordringerne ville blive mindre, hvis alle katteejere tog ansvar for egne katte, siger René Zimmerman, der er dyrekspert i Plantorama.

Dyreeksperten giver her sine bedste råd til den ansvarsbevidste katteejer.

Neutralisér din kat

Medmindre din kat anvendes til avl, bør den blive neutraliseret, og det kan gøres allerede fra tre til fire-måneders alderen. Når katte er omkring seks til ti måneder gamle, bliver de kønsmodne, så sørg for at få det gjort inden da. En kat kan føde to til tre kuld med mellem to og otte killinger om året, som du ellers risikerer at stå med ansvaret for.

Skaf et godt hjem

Hvis din kat er blevet drægtig, inden du har fået den neutraliseret, og du ikke selv er i stand til at tage dig af killingerne, kan du forsøge at sælge dem eller forære dem væk til kærligt hjem. Det kan dog være lettere sagt end gjort, da udbuddet overgår efterspørgslen.

Indlever uønskede katte ordentligt

Er det ikke lykkedes at afhænde dine uønskede kattekillinger til en ny ejer, kan du henvende dig på et internat, hvor du kan aflevere killingerne mod et indleveringsgebyr, der blandt andet dækker dyrlægebehandling og vaccinationer.