Tre unge vinder innovationspris med et produkt, der kan opdage naturbrande

Foto: Morten Holst Henrik
Print Friendly, PDF & Email

Et hold af opfindsomme unge fra Aalborg Tekniske Gymnasium løb med sejren i Regionsrådets innovationskonkurrence, Nordjyske Nyskabere. Vinderne blev belønnet for at have lavet en løsning, der kan opdage naturbrande, så snart de opstår.

Musikkens Hus i Aalborg dannede den 6. december rammen om en spændende og festlig finale i årets udgave af Nordjyske Nyskabere, Regionsrådets store innovationskonkurrence for elever på de nordjyske ungdomsuddannelser.

Fem hold, ud af de oprindelige 42, stod overfor hinanden i finalen. Alle hold leverede en overbevisende scenepræsentation af deres ideer og produkter, og ved dagens afslutning stod holdet FireObs fra Aalborg Tekniske Gymnasium som vinder af Nordjyske Nyskabere 2019.

Original idé med stort potentiale og værdi

FireObs består af Daniel Doroshenko, Lathes Linganathan og Jenisten Antony. Holdet har arbejdet 4 måneder med deres idé med sparring fra holdet af mentorer bag Nordjyske Nyskabere. De har udarbejdet et produkt, der kan opdage en naturbrand i dens tidlige fase – meget hurtigere end de eksisterende metoder, såsom satellit-fotografering eller øjenvidneberetninger. Derudover er produktet baseret på en teknologi, der ikke anvender nogen form for batterier, og derfor ikke udgør nogen belastning af miljøet.

Dommerne var enige om, at holdet har skabt et produkt, der kan skabe stor værdi for samfundet. Derudover kunne dommergruppen se andre brugssituationer end dem holdet selv har haft i tankerne, eksempelvis i større boligkomplekser. Der er således tale om en skalerbar idé med et stort potentiale.

Med sejren i Nordjyske Nyskabere følger målrettet rådgivning fra Weltklasse, Advokatfirmaet Vingaardshus og Revisionsfirmaet Beierholm. Derudover modtager vinderholdet en præmiecheck på 25.000 kr., som de kan bruge på at videreudvikle deres forretningsidé og produkt.

Iværksætteri skaber udvikling og arbejdspladser

Med den årlige innovationskonkurrence Nordjyske Nyskabere, som blev skudt i gang i 2012, vil Regionsrådet inspirere flere unge til at arbejde med innovation, forfølge deres gode idéer og måske i sidste ende springe ud som iværksættere og etablere virksomheder, der kan skabe øget udvikling og nye arbejdspladser:

– Nordjylland skal leve af de gode ideer i fremtiden, og derfor har vi fokus på at skabe interesse for innovation og entreprenørskab hos de unge. Vi vil gerne skabe en begejstring for muligheden for at blive iværksætter – også allerede mens man går på en ungdomsuddannelse. Det er et højt niveau vi har været vidner til i årets konkurrence, så det tegner rigtigt godt for fremtiden, siger Ulla Astman, regionsrådsformand i Region Nordjylland.