Tid til vinterdæk: Sådan opbevarer du sommerdækkene

Foto: OK
Print Friendly, PDF & Email

Inden længe skal du skifte til vinterdæk, og sommerdækkene skal have en velfortjent pause. Men hvordan er det lige med opbevaring af dækkene? Skal de ligge eller stå?

Er du en af dem, der selv skifter til vinterdæk hjemme i indkørslen, så følger her nogle gode råd til opbevaring af sommerdæk.

Dæk må både ligge og stå
Tidligere sagde man, at dæk med fælge skal stables, og dæk uden fælge skal stå op. Men faktisk er dækkene slet ikke så sarte. Er de monteret på fælge og pumpet op til anbefalet tryk, så er det ligegyldigt, om de ligger ned eller står op. Og selv dæk uden fælge må gøre begge dele, hvis det bare er for én vinter.

”Det vigtigste ved opbevaring af dæk er, at de ligger tørt og ikke er i kontakt med kemikalier eller olie. De må heller ikke ligge for varmt,” siger Jesper Sørensen, teknisk chef hos Bridgestone Danmark.

Han påpeger, at opbevaringstemperaturen bør være under 25°, da høje temperaturer kan give permanente forandringer i dækkets materialer, der især kan påvirke dækkets levetid negativt.

Rengør fælgene inden de pakkes væk
Man bør ikke stable noget oven på dækkene, som kan deformere dem. Det er også en god idé at stille dem på en palle eller lignende, så man er sikker på, at de ikke bliver fugtige nedefra. Men fire dæk kan sagtens ligge i lag eller stå side om side vinteren over.

Skal det være helt perfekt, så går du sommerdækkene igennem, inden du stiller dem væk. Tjek dem efter for sten – de kan fjernes med en flad skruetrækker. Skal dine fælge skinne og stå skarpt til foråret, så vasker du snavs af med en syrefri fælgrens, tørrer dem og slutter af med gang voks.

Mange glemmer dæktrykket
Når vinterdækkene er kommet på, bilen har fået en hovedrengøring og en tur i vaskehallen, kan man slutte af med at tjekke dæktrykket, lyder rådet fra Rasmus Boserup, kommunikationschef hos energiselskabet OK:

”Dæktrykket er vigtigt. Med det korrekte dæktryk får man det bedste vejgreb, slider mindre på dækkene og optimerer brændstoføkonomien. Vores anbefaling er, at man tjekker dæktrykket hver anden uge. Det er i hvert fald en god idé at tjekke luften, når man alligevel tanker,” siger Rasmus Boserup.

Tjekliste dækopbevaring

  • Opbevaringsrummet skal være køligt, tørt og moderat ventileret og dækkene må ikke udsættes for sollys eller kraftigt kunstigt lys
  • Opbevaringstemperaturen bør være under 25° og over -15 °C
  • Har dækkene været opbevaret ved meget kolde temperaturer under -15°, så bør man varme dem langsomt op før brug
  • Opløsningsmidler, brændstoffer, kemikalier, syrer, desinficeringsmidler og lignende må ikke komme i kontakt med dækkene
  • Undgå deformation. Sæt ikke dækkene i klemme og placér ikke noget ovenpå dækkene.
  • Ved opbevaring i en kortere periode kan dækkene stables oven på hinanden. Ved opbevaring i en længere periode bør dækkene opbevares stående i en dæk-reol.

Hvornår skal jeg skifte til vinterdæk?

  • Tommelfingerreglen er, at vinterdækkene skal på, når temperaturen når ned under syv grader på et tidspunkt i løbet af et døgn, typisk om natten. Tidligere sagde man omkring efterårsferien for vinterdæk-skiftet og påskeferien for sommerdæk-skiftet. Men i de seneste år er det blevet lidt varmere, og dermed er der reelt ikke længere nogen tommelfingerregel. Dækcentrerne fortæller, at enten skifter bilejerne i løbet af november, eller når den første sne falder.