Lokale aktionsgrupper roser minister for ekstra millioner

Mandag besøgte erhvervsminister Simon Kollerup og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg.
Print Friendly, PDF & Email

Regeringen styrker de lokale aktionsgruppers arbejde med 30 millioner kroner i 2020, hvilket vækker stor glæde hos de lokale aktionsgrupper.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ruller besparelserne på LAG-ordningen tilbage til niveauet før 2016, hvor den daværende V-regering beskar midlerne fra 90 millioner kroner til 63 millioner kroner årligt. De ekstra millioner skal gå til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Stor glæde i landdistrikter 

På Fyn er formanden for LAG MANK, som dækker Middelfart, Assens, Nordfyn og Kerteminde kommuner, særdeles tilfreds med ministerens beslutning. 

– Det er rigtig godt. Uanset om man er stor eller lille aktionsgruppe er det glædeligt med flere midler til rådighed. Dermed kan vi støtte flere projekter og skabe mere udvikling i landdistrikterne, siger Carsten Petersen, der også er formand for de lokale aktionsgruppers koordinationsudvalg og sidder i Landdistrikternes Fællesråds bestyrelse. 

Han tilføjer, at han håber, at det også vil betyde flere midler i den kommende programperiode. 

– At erhvervsminister Simon Kollerup er opmærksom på behovet gør, at jeg tør håbe, det kan danne præcedens, så der kan skrues lidt op i det nye LAG-program, som de er ved at beslutte i Bruxelles. 

Samme rosende toner lyder fra det nordjyske.

– Jeg er utrolig glad for, at regeringen tilbageruller den besparelse som den tidligere regering foretog. Jeg glæder mig over, at den støtte som Simon Kollerup og Socialdemokratiet viste de lokale aktionsgrupper før valget, også gælder efter valget. De ekstra penge skal bruges til at støtte endnu flere projekter, som skaber bosætning og udvikling i landdistrikterne, siger Frode Thule Jensen, der er formand for LAG Nord, som tæller kommunerne Brønderslev, Hjørring og Frederikshavn. 

På Sjælland er der også glæde at spore i landets største lokale aktionsgruppe, LAG Midt- og Nordvestsjælland. 

– Sidst havde vi ansøgninger for 9 millioner kroner og kun midler til at uddele 3,8 millioner. Det betød, at mange af projekterne slet ikke kunne realiseres, fordi de simpelthen ikke kunne finde anden finansiering til dem. Så behovet for de her LAG-midler findes i allerhøjeste grad. Jeg er slet ikke i tvivl om, at de ekstra penge nok skal blive brugt på en aldeles fornuftigt måde, hvoraf vi kan se, at mange af dem allerede tænker i bæredygtige og grønne løsninger, siger formand Flemming Larsen. 

De lokale aktionsgrupper (LAG’er) er finansieret med midler fra EU’s landdistriktsprogram og nationale midler. Ordningen administreres af Erhvervsstyrelsen. 

Landdistrikternes Fællesråd fortsætter arbejdet mod at sikre en hensigtsmæssig udmøntning af midlerne samtidig med, at fællesrådet arbejder på at sikre gode forudsætninger for den kommende programperiode.