Stress og ventelister vælter den kommunale tandpleje.

Johnny Solberg
Johnny Solberg (C)

Af Kandidat til KV21 for Konservative Jammerbugt
Johnny Solberg Sønder Skoveng 14 9460 Brovst

Stress og ventelister vælter den kommunale tandpleje.
Kommunal tandpleje er ikke noget vi tænker over i hverdagen. Ihvertfald ikke, før der kommer en indkaldelse til tandundersøgelse af vores børn og unge. Det har tit undret mig, hvorfor der gik så lang tid, inden mine egne to piger blev indkaldt til tandundersøgelse. Og da indkaldelsen endelig kom, blev aftalen aflyst af tandplejen i 12. time og vi måtte vente yderligere en måned, før vi kunne få en ny tid. Men hvorfor kom aflysningen overhovedet og så sent?

-- annonce ---


Svaret er desværre mere nedslående end jeg troede – det viser sig, at tilgængeligheden af almen tandlæger i Jammerbugt Kommune er stærkt kritisabelt. Vi har kun pt 3 almen tandlæger at dække ALLE kommunens børn og unge. Og værre bliver det, når der i dagligdagen på klinikkerne kun er 2 tandlæger tilgængelige, pga sygdom hos den 3. tandlæge.

Lange ventelister for kommunal tandpleje er nu en realitet og efter samtaler med klinikpersonalet, tegner der sig et billede af 2 års ventetid på en ganske almindelig tandundersøgelse. Så kan vi selvfølgelig pege fingre af tandplejens ledelsen – men ledelsen er også væk jf personalet. Stress og kaos er i stedet blevet dagligdag for de ansatte og ingen vil tage ansvaret. Men personalet skal stadig lytte til utilfredse forældre, der ikke kan få en tid til deres børn.

Noget er gået helt galt – Borgerne kan ikke få tjekket børnenes tænder – personalet lever i et uholdbart arbejdsmiljø, præget af stress og utilfredse borgere. Ledelsen er væk og kommunen forsøger at rationalisere sig ud af situationen, ved at sammenlægge alle klinikker i kommunen til én enkelt klinik. Ideen med én samlet klinik kan give god mening, men det får vi jo ikke flere tandlæger af og ventelisterne bliver heller ikke mindre.

Jeg mener vi skylder borgerne en langt bedre politisk indsats, end det vi har set indtil nu. Derfor vil tandplejen blive et fokusområde for min politiske indsats – for vi skal have tilfredse borgere, et personale der er glad for at tage på arbejde og så skal vi have flere tandlæger. Jo længere vi venter med at reagere, jo flere huller kommer der i tænderne og jo større udgifter vil der opstå for kommunen på sigt.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn