ForsideAabybroStorken er på besøg i vores Kommune

Storken er på besøg i vores Kommune

Storken er på besøg i vores Kommune

Beboerne ved Knøsgaard mellem Aabybro og Biersted har de sidste par dage haft overnattende gæster. Det er dog ikke en helt almindelig gæster.

Et par storke har udvalgt området og har de sidst par dage undersøgt både skorstene og hustage.

På Jammerbugtposten.dk har vi været så heldig at låne billedet af byens gæster.

I religioner, folketro og eventyr er det en udbredt opfattelse, at storken er en lykkefugl, fx for den familie, på hvis hustag den har sin rede; den er trofast, kærlig og familieorienteret. Storken kædes sammen med forårets komme og gode varsler. I folketroen er den blevet det ofte lidt victoriansk tolkede symbol på et barns komme: Det er storken, der bringer det nyfødte barn.

Indtil så sent som i 1984, da den blev afløst af knopsvanen, blev storken betragtet som Danmarks uofficielle nationalfugl. Den er en integreret del af de af H.C. Andersens eventyr, der foregår ude på landet, og den har en fremtrædende plads i dansk sanglitteratur.

Danmark er et fattigt storkeland
Efter år 2000 husede Danmark ganske få par storke og enkelte tilløb til etablering af ynglepar.

I 2008 sluttede en epoke med ynglende danske storke i en ubrudt tidslinje. Da havde storken ynglet i Danmark uafbrudt siden 1400-tallet i en bestand, der toppede midt i 1800-tallet med op imod 10.000 ynglepar.
Dansk Ornitologisk Forening (DOF)påpeger, at den hvide stork stortrives umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse, uden at det er nødvendigt at fodre parrene på vejen mod flyvedygtige unger.

– Forklaringen på de mange storke og den store frugtbarhed syd for det danske landskab er enkel. Landbruget syd for Danmark bliver drevet ekstensivt og storkevenligt med vedvarende græsarealer, høslæt og kreaturer i det fri. Det danske industrilandbrug levner ikke føde nok til storke. Storken forsvinder, når det varierede landbrug med husdyrhold bliver afløst af moderne mekaniserede storbrug med monokulturer af vidtstrakte kornmarker, raps og majs, der bliver sprøjtet og gødet intensivt, siger Hans Skov, storkeekspert i DOF, i en artikel fra 2020 på DOF´s hjemmeside.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER