Stine Hartvig Pedersen fra Fjerritslev er nomineret til prestigefuld talentpris

Stine Hartvig Pedersen. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Stine Hartvig Pedersen fra Fjerritslev er nomineret til prestigefuld talentpris

Stine, der er nyuddannet kok, er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige – hvor vinderen ud over æren modtager et rejsegavekort på 50.000 kroner.

På Svinkløv er det råvarerne, der sætter retningen, så er der landet en stor sending krabbekløer eller gulerødder, jamen, så er det dem, der bestemmer menuen – og det tiltaler Stine, der har stået i lære på Restaurant Fauna.

”Jeg kan godt lide, at menuen ikke er fastlåst, og at vi hver dag forholder os til de råvarer, der kommer ind ad døren og tager udgangspunkt i dem. Vi har en række lokale leverandører, hvor vi henter vores salater osv., og der hersker ikke tvivl om, at netop råvarerne er det vigtigste. Vi har de mest sindssyge råvarer, og så er vi et kæmpe team, der er fælles om at holde det høje niveau, der kendetegner Svinkløv. Det er en udfordring, at kortet hele tiden skifter, men hvis du selv vil, er det samtidig en kæmpe mulighed for at lære”, lyder det fra Stine, der er vokset op i Fjerritslev og altid har været fascineret af det nærliggende Svinkløv Badehotel.

Efter et efterskoleophold var Stine i tvivl om, hvad hun skulle, for stort set alle andre skulle i gymnasiet, og hun var den eneste pige, der overvejede en erhvervsskole, men med hendes interesse for mad in mente viste det sig heldigvis at være det helt rigtige valg.

Fra hun var helt lille, sad hun på køkkenbordet, når der blev lavet mad, og fulgte senere med i alle madprogrammer i tv, bagte kager og lavede desserter, inden hun kastede sig over det varme køkken og fik en fast maddag. Hun mindes mange hyggelige stunder i køkkenet med familien – og ikke mindst julen, hvor hun sammen med sine søskende og bedsteforældre bagte vaniljekranse til hele familien efter den opskrift, der er blevet brugt i generationer, og at hun er så glad for faget, skyldes ikke mindst den store variation.

Tomat med masser af variation

”Der er ikke to dage, der er ens. Råvarerne varierer, og den ene dag er fiskene store og den anden små. At stå med levende ting mellem hænderne gør, at hver dag er forskellig, og at der ikke går ikke fabrik i den”, lyder det fra Stine, der er kæmpefan af forretspartiet.

”Vi arbejder både med koldt og varmt, fisk, skaldyr og kød, og her er en meget legende tilgang til tingene, og jeg suger til mig af alle de mange muligheder, men skal jeg nævne en favorit må det være en servering, hvor det ikke i så høj grad er æstetikken men smagen, der er helt sindssyg. Det er en ret med hummer, tomat og hybenrose, hvor vi kører med fem forskellige tilberedninger af tomaten, hvor man oplever, hvad tomaten kan, når den er henholdsvis råmarineret, konfiteret, tørret, råsyltet og semibagt. Den viser virkelig de mange muligheder, man måske ikke lige går i gang med derhjemme”, lyder det med begejstring fra Stine, der finder stor tilfredsstillelse i hver dag at levere det ypperste og gøre sig umage.

I indstillingen fremhæves det blandt andet at hendes faglige niveau er bredt og at hun har præsteret på højt niveau, og det er således ikke uden grund, at netop hun er ét af de i alt seks talenter, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris VEST.

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser – og i særdeleshed kokkefaget.

”Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til”, siger Anders Brønnum-Schou. 

Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

”Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget”, lyder det fra Anders Brønnum-Schou.

OM FONDEN

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.

TALENTPRISEN

Der er i alt 12 kandidater, hvoraf seks går videre og deltager i Den danske Spiseguides gallamiddag på Bistro Boheme 29. oktober 2023, hvor de to vindere offentliggøres.

Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.

Læs mere på: https://www.olufbronnumsfondstalentpris.dk/