Stem for sikkerhed og fællesskab den 1. juni

Rasmus Prehn
Rasmus Prehn (S)

Af Rasmus Prehn, fødevareminister (S), Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal, Jan O. Gregersen, afdelingsformand Metal Aalborg, og John Karlsson, afdelingsformand Dansk Metal Vendsyssel.

I Socialdemokratiet og fagbevægelsen ved vi om nogen, at fællesskaber er helt afgørende. Fællesskaber betyder noget for den lille mand. Men fællesskaber er også helt afgørende for et lille land. Lige nu er der krig på Europas østfront. Ukrainerne gennemlever et sandt mareridt oven på Ruslands ulovlige angreb og krigsforbrydelser. Nu er tiden til at stå sammen med vores allierede i Danmarks internationale fællesskaber. Både i NATO og i EU. Derfor har vi en klar opfordring til danskerne: Stem ja til fællesskabet og til at afskaffe forsvarsforbeholdet den 1. juni.

-- annonce ---

Som henholdsvis tidligere udviklingsminister og som fagforeningsformænd har vi set, hvordan krig kan skabe ekstrem fattigdom rundt omkring i verden. Havde I spurgt os før den 24. februar i år, så havde vi ikke troet, at krigen skulle komme så tæt på os. Men den er her. Og krigen i Ukraine har med rette fået Europa til at træffe hurtige beslutninger om at styrke vores sikkerhed. Sverige og Finland begynder at overveje, om de skal blive medlemmer af NATO. Tyskland investerer historisk mange penge i deres forsvar. Selv neutrale Schweiz gennemfører sammen med EU historisk hårde sanktioner mod Rusland. Alle gør deres for at gøre kontinentet mere sikkert.

I dag er Danmark det eneste land i EU, som har et forsvarsforbehold. Vi må altså ikke være en del af holdet, når Europas lande skal samarbejde på forsvarsområdet. Det gav måske mening engang. Men vi mener, at den nuværende krig i Europa gør det afgørende, at Danmark deltager fuldt og helt i samarbejdet om at skabe tryghed og sikkerhed på vores kontinent. Sammen med vores venner i vores europæiske fællesskab.

Fordi vi står uden for, er der operationer vi ikke må deltage i. Heller ikke selvom tredjelande uden for EU deltager. Formuleringen i vores EU-forbehold forhindrer os simpelthen i at deltage. Derfor skal vi være fuldgyldige medlemmer – være med på holdet.

Vælger vi at afskaffe forsvarsforbeholdet, så kan vi nemlig deltage i lige det, som vi har lyst til. Uanset om det i fremtiden gælder om at sikre fred på Balkan eller i Ukraine. Om det gælder om at bekæmpe pirateri eller flygtningestrømme. Eller om det gælder om at bekæmpe kriminelle i cyberspace. Men stemmer vi ja, er der altså ingen, der kan tvinge os i krig eller på missioner, som vi ikke ønsker. EU’s forsvarssamarbejde kræver nemlig at alle er enige.

Vi har allerede i dag gode nordjyske aftryk på arbejdet med at skabe sikkerhed. For eksempel de mange dygtige ansatte i forsvaret på hovedværkstedet i Aalborg eller forsvarets arbejdspladser i Hjørring. Eller medarbejdere på virksomheder som Hydrema i Støvring og Sky-Watch i Aalborg. Nu er det tid til, at Danmark melder sig ind i det europæiske forsvarssamarbejde og stemmer os selv tilbage til bordet med de andre EU-lande. Vi opfordrer alle gode nordjyske kræfter til at stemme ja den 1. juni.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn