Solberg og Trolle: Energiøer – Grøn omstilling eller økonomisk gevinst?

Johnny Solberg(C) og Frank Trolle(A), medlemmer af Kommunalbestyrelsen Jammerbugt Kommune. Foto: Jammerbugt Kommune
Print Friendly, PDF & Email

Af Johnny Solberg(C), medlem af Kommunalbestyrelsen Jammerbugt Kommune og Frank Trolle(A), medlem af Kommunalbestyrelsen Jammerbugt Kommune

Energiøer – Grøn omstilling eller økonomisk gevinst?

Et efterhånden naturligt spørgsmål, når debatten om solceller, energiøer og vindmøller raser blandt borgerne i kommunen. For hvad handler det i virkeligheden om, når en projektmager ønsker at inddrage større arealer til f.eks. energiøer og det hele bliver gemt væk bag ord som grøn omstilling, biodiversitet, kommunal inddragelse og velfærd for borgerne?

Personligt har vi svært ved at se det aktuelle behov for yderligere opsætning af energianlæg, når vi ikke er kommet længere i forskningen af lagring af den overskydende energi. Vi kan heller ikke se fornuften i flere projekter, så lang tid de eksisterende vindmøller stoppes når det blæser, til fordel for det tyske elnet og til glæde for investorerne bag vindmøllerne. Det er vel fair nok, at investorerne stopper vindmøllerne for at tjene flere penge, men så skal vi ikke kalde det for grøn omstilling længere.

Nu er der så pludselig dukket en plan op omkring en energiø i Jammerbugten. Vi skal her slå helt fast, at der på intet tidspunkt har været foretaget en politisk behandling af, om dette projekt skal gennemføres. Det er korrekt at kommunalbestyrelsen har fået præsenteret projektet, men der er IKKE besluttet om vi overhovedet skal arbejde videre med dette projekt….. eller er det?

Grunden til spørgsmålet er, at projektmagerne bag energiøen er særdeles aktive i forhold til at udbrede budskabet om hvor godt dette projekt er og enkelte politikere har allerede travlt med at præsentere dette projekt, som om det næsten var en naturlig del af grøn omstilling i Jammerbugten.  Der har været masser af idéer til energiprojekter i Jammerbugten, så hvorfor er det lige netop energiøen ved Rendbæk, der skal fremhæves gang på gang? Er det reelt ønsket om en grøn omstilling eller handler det om at tilgodese ejerne af jorden ved Rendbæk?

Hvis vi overhovedet skal overveje mere pseudogrøn energi i kommunen, vil vi se løsninger der kommer borgerne til gode. Vi vil se løsninger der både kan ses og mærkes for den enkelte borger, så de ikke endnu engang bliver spist af med krummerne fra de pengestærke kapitalfonde og projektmagere, som vi så skete ved Thorup-Sletten og Nr Økse Sø projekterne.

Vi skal som politikere primært sørge for borgernes velfærd og det må og skal være en bunden opgave, uanset hvor mange projektmagere, der står og hopper i kulissen. Det er nemlig ordentlighed!

LÆS OGSÅ: 1 års fødselsdag hos Svedbanken i Saltum

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn