Sognerådspolitikeren Mogens Gade vinder – borgerne i Jammerbugt taber

Peter Pedersen, adjunkt, Horsbækken 7, 9440 Aabybro
Print Friendly, PDF & Email


Af Peter Pedersen, adjunkt, Horsbækken 7, 9440 Aabybro.

Sognerådspolitikeren Mogens Gade vinder – borgerne i Jammerbugt taber

Den 1. september 2022 blev det af byrådet i Jammerbugt Kommune besluttet, at den samlede tandpleje for kommunens børn og unge skal placeres i Brovst, fremfor Aabybro. Denne beslutning begrundes af borgmester Mogens Gade (V) med, at Brovst skal være kommunens ”sundhedsby”, hvad end det så betyder. Det er allerede besluttet, at de fire børnetandplejer der i øjeblikket findes i kommunen skal lukkes, og der skal etableres én samlet tandpleje for alle kommunens børn. 


Det drejer sig altså om en øvelse i effektivisering og centralisering, må vi borgere forstå – det er smartere at samle tandplejen. Så langt så godt. Den skueproces der dernæst følger, er til gengæld skrækindjagende for kommunens borgere at følge med i. Borgmesteren fra Skovsgård har gennemtvunget sin egen personlige vilje og er lykkedes med at få placeret tandplejen et sted, som ikke kan klassificeres som det smarteste eller mest effektive. Og det var ellers det hele øvelsen handlede om, hvis man spørger ham selv.

Brovst er bestemt en af de større byer i kommunen, det kan ingen anfægte. Alting skal heller ikke samles i den største by Aabybro. Men når nu hele idéen med at samle klinikkerne til én går på, at det skal være smart og effektivt og hjælpe på rekrutteringen af tandlæger, så kunne man jo håbe, at man også traf den smarteste beslutning. Men nej, her er det tydeligvis vigtigere for borgmesteren at tilgodese sin egen hjemstavn og lade resten af borgerne i kommunen lide under det. 

Hvorfor er Aabybro et bedre valg end Brovst? For det første er buslinjerne til Aabybro langt bedre end til Brovst for stort set alle borgere i kommunen. For det andet bor der langt flere brugere af tandplejen i Aabybro end i Brovst, og man vil derfor bedre kunne udnytte afbud til klinikken. For det tredje har man allerede nu alvorlige rekrutteringsproblemer på klinikkerne, så man ikke kan løfte opgaven med at tilbyde tandpleje til kommunens børn. Det betyder, at nogle børn må vente helt op til tre år med at se en tandlæge til kontrol! Det skal vi som borgere simpelthen ikke acceptere.

Man har spurgt medarbejderne, hvad de helst ville, og hvad der gav bedst mening. Men da de gav det “forkerte svar”, valgte man naturligvis fra rådhusets side at ignorere dem. Medarbejderne advarede ellers imod, at de ikke kunne rekruttere nye tandlæger, og dem de kunne få ville alle sammen arbejde i Aabybro, fordi det er tættest på Aalborg. Derfor var den eneste rigtige løsning for dem at placere den samlede tandpleje i Aabybro. Dét tror Mogens Gade ikke på, ekspert som han er udi rekruttering af tandlæger, og han argumenterer i stedet med, at hvis man placerer tandplejen ved siden af sundhedshuset i Brovst, vil tandlægerne kunne sparre med lægerne, og sygeplejerskerne sparre med klinikassistenterne. Spørger man personalet selv, har de forskellige faggrupper intet med hinanden at gøre, og de får intet ud af at ligge side om side. Men det mener borgmesteren, så sådan bliver det.

Kommunens børn kommer til at betale prisen for denne beslutning med længere ventetider. Ja, det vil sige at også børnenes forældre kommer til at betale. Det bliver for langt flere forældre nødvendigt med halve og hele fridage for at fragte deres børn til Brovst og tilbage igen. Havde man placeret klinikken i Aabybro i nærheden af kommunens suverænt største skole, ville antallet af forældre der skulle tage fri være markant mindre. Men det er forældrenes problem – ikke Mogens Gades.

Det sidste store spørgsmål i denne sag er, hvordan i alverden Mogens Gade er lykkedes med at overtale de andre Venstre-medlemmer i byrådet til denne beslutning. Her tænker jeg især på dem, som er bosat i Aabybro. Det var kun Christian Hem fra Pandrup, der turde gå i mod borgmesteren i afstemningen. Alle de andre fulgte troligt deres leder i denne håbløse og tandløse fristes man til at sige beslutning. Havde bare et par stykker mere i Venstres gruppe – det kunne jo være et par af dem fra Aabybro – gået i mod, så var afstemningen endt anderledes. Jeg håber, at vi borgere giver svar på tiltale til det næste kommunalvalg og viser vores lokale kandidater, at vi ikke finder os i denne forsmædelige sognerådspolitik.

4 KOMMENTARER

  1. Sogneråd politik, Er nemlig når alt skal foregå I og omkring Åbybro,
    Ja det er Sogneråd politik,
    Ja det er godt at det er gået op for nogle politikere at vi i den vestlige del af Jammerbugten, også høre til kommune,
    OG betale skat som alle andre mennesker her I Jammerbugten,

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn