Sommeren er over os, kufferten er pakket, og vi forlader det mest dyrebare vi ejer, nemlig vores hjem, for en stund for at rejse på ferie. Det giver indbrudstyvene frit spil.
Danmark har ifølge statistikker fra Det Kriminal Præventive Råd i flere år indtaget en kedelig placering i toppen af ranglisten i Europa, når det kommer til indbrud i privat beboelse.
I 2009 toppede antallet af indbrud i private hjem med 48.670, hvorefter det siden er faldet, så det i dag ligger omkring 30.000 om året. RealMæglerne og BoligOne vil gerne medvirke til at skabe større tryghed i hjemmet for boligejerne, så den positive udvikling kan fortsætte, og har derfor i forbindelse med den forestående sommerferie samlet en række simple råd, som kan mindske risikoen for indbrud.
Ikke tilstrækkeligt sikret
– Det er aldrig sjovt at komme hjem og opdage, at fremmede har rodet i ens ting. Dyrebare arvestykker er væk, og ting med stor affektionsværdi er måske smadret. Når du forlader dit hjem, og du lukker døren bag dig, bør den forblive lukket. Men sommerferien er desværre en kærkommen aktivitetsperiode for indbrudstyve, fordi de ved, at der stort set er frit spil. En væsentlig forklaring på det er, at mange boligejere ikke er tilstrækkeligt sikret, forklarer Thomas Jacobsen, markedsdirektør i RealMæglerne og BoligOne.
10 gode råd: Undgå indbrud i sommerferien
1. Holder dine naboer øje med din bolig? Et godt naboskab kan være guld værd. Det giver tryghed. Snak med dine naboer. Fortæl dem om dine ferieplaner. Et godt naboskab kan reducere indbruddene med op til 30 procent.
2. Hvem tømmer din postkasse? En fyldt postkasse er et tegn på, at der ikke er nogen hjemme. Benyt evt. muligheden for ferieflytning af avisen eller sæt abonnementet på pause.
3. Hvem tænder lyset om aftenen? Benyt evt. et tænd-sluk-ur i boligen. En lyssensor med bevægelsesføler ved de mørke arealer rundt om boligen er også effektiv. Det stresser tyven og forhindrer ham i at kunne stå i fred og ro.
4. Hvem tænder radioen? Samme effekt som lyset. Indstil fx en clock-radio til at starte på radio på bestemte tidspunkter.
5. Har du lukket alle vinduer og låst dørene? Et vindue på klem er en invitation til et hurtigt og ubesværet indbrud.
6. Er der værdier, som er synlige for indbrudstyven? Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Skjul dine værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra.
7. Har du markeret synligt, at nogen passer på dit hjem? Nabohjælp, Her vogter jeg, Alarm.
8. Tænker du som tyven? Gem værktøj bort og gør stiger utilgængelige, så klatretyven ikke får alle redskaberne serveret på et sølvfad.
9. Er låsene på hoveddøre, altandøre, terrassedøre, bryggersdøre mv. gode nok? Eller kan de nærmest åbnes med en torskerognsnøgle?
10. Hvem larmer for tyven? Nogle boligejere finder tryghed i, at alarmen er aktiveret, når de rejser bort. Andre mener, at risikoen ikke opvejer udgifterne til et alarmsystem.
Fakta om indbrud:
- Risikoen for indbrud i privat beboelse er størst i større byer og forstadskvarterer.
- Over halvdelen af alle indbruddene sker i dagtimerne.
- Over en fjerdedel af alle indbruddene sker mellem kl. 18 og 24.
- De fleste indbrudstyve slår til om fredagen, men lørdag er også en travl dag.
- Statistikken over indbrud topper i ferier og omkring jul og nytår.