Efterskoleelever får fornyet fællessangen

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Efterskolesangbogen er netop udkommet i 2. udgave. De danske efterskoleelever får en sangbog fyldt med sange, der på en troværdig måde taler ind i deres tid.

Når tusindvis af danske efterskoleelever efter sommerferien får Efterskolesangbogen i hånden, kan de synge med på 55 nye sange. Sangbogen, der udkom for første gang i 2016, er nu trykt i en ny udgave, hvor en tredjedel af sangene er skiftet ud med nye.

“Det er vores ambition at styrke fællessangen blandt unge på efterskole. Og så er det bare afgørende, at en sangbog hele tiden fornyer sig. Vi vælger sange, der på en troværdig måde taler ind i efterskoleelevernes tid og samtidig er gode som fællessange”, siger Jørgen Kvist, der er generalsekretær i KFUM og KFUK, som står bag udgivelsen.

Efterskolesangbogen rummer i alt 175 sange. Den medtager den del af sangskatten, man mener eleverne bør kende og i løbet af et efterskoleår meget sandsynligt kommer til at holde af. Den rummer de sange, som eleverne er vokset op med. Den rummer helt nye sange, som har været soundtracket til elevernes liv lige op til starten på efterskolen. Den rummer sange skrevet af efterskolelærere og andre, der ved, hvad der rører sig blandt efterskoleelever. 

Ifølge Nicolai Diemer, der er projektleder på Efterskolesangbogen, er der i den nye udgave lagt endnu større vægt på at vælge sange til de unge stemmer. “Sangene er noteret i tonearter, der vil fungere godt ved fællessang på efterskolerne. Sangeksperter og mange forskellige efterskole-musiklærere har været inddraget. Redaktionen har forsøgt at finde balancen mellem de mest optimale tonearter til fællessang og tonearter, der fungerer godt for både pianister og guitarister”, forklarer Nicolai Diemer.

Som noget nyt finder man bagerst i sangbogen også akkorddiagrammer til guitar, ukulele og klaver. Det er en hjælp til de elever, der gerne vil i gang med at spille til sangene.

Efterskolesangbogen er en personlige brugsbog, som den enkelte elev kan udfylde i løbet af året. “Vi har modtaget meget positiv feedback på det ekstra-indhold, man finder i sangbogen – fx QR-koder ved sangene, så man kan lytte til dem, gode råd til efterskolelivet, citater fra kendte personer og plads til hilsner. Den nye udgave er krydret med endnu flere sjove lister, spørgsmål, gode råd, guides, citater, hilsner osv.”, siger Nicolai Diemer.

”Vores ambition er at styrke sangtraditionen hos alle unge i Danmark og at lade fællessangen blive en del af minderne fra efterskolerne, som rækker videre ind i ungdoms- og voksenlivet. På de danske efterskoler synges der meget, og vi tror, at vi kan bidrage til en fornyelse og nyskabelse lige netop dér, hvor mange unge for alvor møder fællessang. Efterskoleelever fortjener deres egen sangbog, og vores drøm er, at alle landets efterskoler kan bruge den til at skabe et endnu bedre efterskoleliv,” siger Jørgen Kvist, generalsekretær for KFUM og KFUK i Danmark.

KFUM og KFUK har en tæt tilknytning til mange efterskoler landet over og afholder bl.a. i påsken hvert år en efterskolefestival for 700 elever.