Sådan kan du sikkert grille og lave bål med dit barn

Dyrenes Beskyttelse opfordrer folk til at flytte og genopbygge kvistbunken, inden man tænder bålet til Sankt Hans på søndag. Der kan nemlig gemme sig dyr i bunken, som ikke når ud, før det er for sent. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Print Friendly, PDF & Email

Sommeren er over os, og de lyse aftener bruges af mange børnefamilier på udendørs hygge og samvær. Grillmad og bålhygge kan være et godt samlingspunkt, dog er det vigtigt at håndtere grillen og bålet med omtanke. Børneulykkesfonden er klar med gode råd.

Duften af pølser på grillen og snobrød over bålet er for mange lig med sommer. Og det kan være hyggeligt og sjovt for både store og små at lave grillmad og bål. Desværre kan den varme grill og ilden i bålet også føre til ulykker, hvis man ikke er opmærksom. For børn kan grillen og bålet være spændende og fascinerende, og derfor er det vigtigt at have et ekstra øje på barnet. Samtidig er det en god idé at sørge for at holde god afstand til grill og bål, når de er tændt, så barnet ikke kommer for tæt på og risikerer at brænde sig.


Netop varmen og faren ved at kunne brænde sig kan være noget, barnet har svært ved at forholde sig til. Det forklarer generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen:

”Grillen står ofte på terrassen hele året rundt, så for barnet kan det være svært at vurdere, hvornår grillen er varm, og hvornår den er kold. Det kan derfor være klogt at placere grillen et sted, hvor det er muligt at holde øje med den og barnet hele tiden. Alternativt kan det også være godt at afskærme grillen, så barnet ikke kan se den. På den måde mindskes risikoen for forbrændinger.”

Udover afstanden til grillen og bålet er det også fornuftigt at have vand parat, så ilden hurtigt kan slukkes, hvis den løber løbsk. For at undgå ulykker er det også en god idé at tænde grill og bål med god afstand fra tørt græs og tørre planter. Sådan lyder nogle af rådene fra Børneulykkesfonden.

Grill og bål på stranden

Hvis man finder en vindstille krog i klitterne en varm sommeraften, kan det være fristende at rykke grill og bål med ned på stranden. Og det er da også hyggeligt at riste skumfiduser med udsigt til vandet og solnedgangen. Det er bare samtidig vigtigt at huske på forholdsreglerne, når grill og bål flyttes ud på offentlige steder.

”Først og fremmest er det vigtigt at tænke på andre mennesker, når grill eller bål rykkes ud på fx stranden. Når du fjerner grillen, eller går fra bålet, kan sandet i lang tid efter være så varmt, at det kan medføre voldsomme forbrændinger, hvis man træder på det. Derfor er det vigtigt altid at hælde vand over, så børn og andre strandgæster ikke risikerer at sætte fødderne i glohedt sand,” siger Henriette Madsen