Sådan bliver du klogere på din elregning

Arkivbillede

Det er godt at blive klogere på sit og familiens samlede elforbrug i sin husstand, da man ofte gerne vil vide, hvor meget strøm man egentlig forbruger og betaler for. Det gør det nemlig nemmere for familien at vide, hvor man realistisk kan gå ind og ændre i sit forbrug, for at man dermed kan sænke dette og spare penge på elregningen. Dette kan virke som en uoverskuelig opgave at skulle begynde at undersøge, men med få tips og nye vaner kan man nemt få billig el. 

Gode sparetips til billig el

Du kan spare penge ved at sætte temperaturen på dit køleskab på 5 grader, og minus 18 grader i din fryser. For hvis du sætter temperaturen på lavere grader, bruger du nemlig unødigt meget strøm. Dermed kan du sænke dit elforbrug nemt ved at skrue lidt ved temperaturerne. Derudover kan det også være en god ide at skifte dine ældre hvidevarer ud, og gå efter køleskabe og frysere med bedre energimærker. 

-- annonce ---

Hvis du for eksempel har en stor kummefryser, men ikke har brug for en i den størrelse, kan du skifte denne ud med en mindre, men mere energieffektiv skabsfryser. Desuden er det en god ide at udnytte solens naturlige varme i husstanden og lade den varme huset op, og så trække gardinerne for om aftenen, for at holde på varmen og skabe en isolerende effekt. 

Derudover er det godt at huske at slukke for stikkontakten og tække stikkene ud til det som man ikke bruger, da mange elapparater bruger meget energi på at være på standby. Et tip man også hører ofte er, at man kan starte sine maskiner om natten, da elpriserne er billigere i de sene nattetimer. Så start opvaskeren og vaskemaskinen om natten og spar flere penge på elregningen. 

Udskiftning af dine elapparater 

Hvis dig og din familie har en masse elapparater i husstanden, kan det være en god ide at kigge nærmere på elforbruget af disse, da det kan have en stor betydning for det samlede forbrug af strøm. Hvis i har mange elapparater af en ældre version, kan de nemlig forbruge en højere mængde strøm, end hvis elapparaterne er nyere. De gamle elapparater forbruger nemlig mere strøm til at udføre det samme som nye og mere energieffektive elapparater kan. Derfor vil det være en god ide at udskifte de gamle elapparater med nogle nye.