Regeringen dropper planer om at udflytte 250 arbejdspladser til Nordjylland

Steffen Damsgaard
Print Friendly, PDF & Email

Ingen Fiskeristyrelse i sigte til Nordjylland:

Danmarks største fiskeriregion får ikke lov at huse Fiskeristyrelsen alligevel. Det på trods af at den nuværende forvaltning har fået stor kritik.

Regeringens målsætning om at flytte statslige arbejdspladser ud i landet går mildest talt den forkerte vej, konstaterer en skuffet formand for Landdistrikternes Fællesråd. Denne gang er det Fiskeristyrelsen, som alligevel ikke bliver rykket tættere på dem, det hele handler om.


Der bliver ikke noget af at rykke Fiskeristyrelsen til Nordjylland alligevel. Det oplyser Regeringen til FødevareWatch fredag. Socialdemokratiet havde ellers selv foreslået at rykke styrelsen fra hovedstaden ud i landet og tættere på de fiskere og det erhverv, som de skal holde øje med og vejlede.

Fiskeristyrelsens afdeling med godt 250 medarbejdere, var allerede tiltænkt flyttet under den tidligere VLAK-regering, men grundet sager om Fiskeristyrelsens administration og håndtering af kvoter, blev planerne udsat. Og nu forsvandt udsigten så helt til, at det kommer til at ske.

Simon Kollerup (S), der på daværende var fiskeriordfører, argumenterede i 2017 for, at det eneste rigtige var at flytte Fiskeristyrelsen til det mest oplagte sted i Danmark, Nordjylland, der er Danmarks største fiskeregion og en garanti for, at folk også ved noget om – ja – fisk og fiskeri. Desuden pegede daværende fiskeriordfører på, at med Aalborg Universitet i regionen, var en placering i Nordjylland også et godt udgangspunkt for at anskaffe de nødvendige juridiske kompetencer. Men i dag har piben altså fået en anden lyd.

Det vækker dyb skuffelse hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:

  • Det er en utrolig trist og skuffende nyhed, at regeringen ikke holder fast i de ambitioner, de havde om at flytte flere af de statslige styrelser og institutioner. 250 arbejdspladser vil have meget stor betydning for Nordjylland, forklarer formanden og tilføjer:
  • Og så er logikken ikke forsvundet fra argumentet dengang: Hvorfor have kontrolinstansen liggende så langt fra de implicerede, mens viden om og håndteringen af fisk og fiskeindustrien er i Nordjylland? Det er ganske enkelt for dårligt, lyder det fra Steffen Damsgaard.

I et svar til Fødevarewatch underskrevet af Fødevareminister Mogens Jensen (S), står beslutningen således begrundet med: “Der er igangsat et omfattende arbejde med en genopretning af Fiskeristyrelsen som følge af kritikken fra blandt andet Rigsrevisionen og Kammeradvokaten af forvaltningen på fiskeriområdet. Arbejdet er fortsat i gang, og det er en opgave, som regeringen tager meget alvorligt. Derfor har regeringen ingen aktuelle planer om en udflytning af Fiskeristyrelsen.”

Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd er statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet er ét af flere virkemidler for at skabe et land i balance og sikre vækst og udvikling i hele landet. Ifølge ham burde Fiskeriminister Mogens Jensen have fastholt, at Fiskeristyrelsen på sigt skulle flytte ud af hovedstaden for at sende et klart signal om regeringens mål for bl.a. Fiskeristyrelsen og statslige arbejdspladser.

Sagen med Fiskeristyrelsen kommer lige i kølvandet på social- og indenrigsminister Astrid Krags beslutning om at rykke Ankestyrelsen fra provinsen til hovedstaden, som hun annoncerede kort før jul. Det sker selvom Socialdemokratiet i deres nærhedsudspil havde lovet at færdiggøre de planlagte flytninger af statslige arbejdspladser og løbende vurdere nye.