Rasmus Prehn | Vi har brug for bedre sundhed – ikke mere kaos

Rasmus Prehn (A)
Print Friendly, PDF & Email

Af Rasmus Prehn, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, valgt i Nordjylland 

Så har regeringen indgået en aftale om sundhedspolitik. Men aftalen er smal og handler alt for meget om strukturelle cirkusnumre, afdemokratisering og omorganisering – og alt for lidt om at løse de konkrete udfordringer på sundhedsområdet. Det ligner panik før lukketid, mere end det ligner seriøst politisk arbejde, hvor en regering er sit ansvar bevidst og samler det danske Folketing i brede aftaler hen over midten og løser de konkrete udfordringer.

Det er ganske slående at læse kommentarerne fra de forskellige organisationer, der arbejder med sundhedspolitik. Her er begejstringen til at overse. Kritikken og spørgsmålene fra disse organisationer står ligefrem i kø. Lægeforeningen skriver bl.a. på Twitter: ”…vi ser ikke noget behov for en stor og forhastet strukturændring, som aftalen nu lægger op til. Det bliver ressourcekrævende at gennemføre, og ingen ved, om det giver de ønskede forbedringer.” Danske Handicaporganisationer skriver i en pressemeddelelse: ”Det er en skuffende aftale. Mennesker med handicap blev taberne efter kommunalreformen, det vil gentage sig med sundhedsreformen.” Selv venstrekvinden Stephanie Lose går til stålet: ”Forkert vej! – Folkevalgte politikere skal træffe beslutninger og stå til regnskab overfor vælgerne. Det gode i aftalen kan sagtens realiseres med regionsråd.”

Det er knubbede ord hele vejen rundt. Regeringen lover ganske vist, de vil gøre det hele bedre, og til den opgave afsætter de 800 millioner kroner om året. Problemet er bare, at det ifølge Finansministeriet koster mere end dobbelt så meget, nemlig 2 milliarder kroner hvert år alene at leve op til den demografiske udvikling. Skal vi tro Finansministeriet, lægger regeringens egen plan altså op til, at vi fremover får mindre sundhed til danskerne. 

Det duer simpelthen ikke. Lad os nu investere i fremtidens sundhedsvæsen og lad os gøre det sammen i brede forlig hen over midten. Nej til centralisering, kaos og afdemokratisering. Lad os uddanne og ansætte flere læger, sygeplejersker og social-og sundhedsassistenter. Tryghed og topkvalitet i sundhedsvæsenet bør være hovedfokus for en fremtidig bred aftale på sundhedsområdet!     

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn