POLITI: Undgå at blive et mulddyr

Politigården i Aalborg. Foto: Nordjyllands Politi.
Print Friendly, PDF & Email

Jeg har glemt min pung kan du hjælpe?

Det virker uskyldigt, når en person spørger om hjælp til at hæve kontanter, fordi han har glemt sin pung. Desværre kan din hjælp resultere i, at du medvirker til hvidvask af penge. Kommer pengene fra kriminelle aktiviteter, er du nemlig blevet et såkaldt muldyr, som hjælper med at sløre sporet til de kriminelle. Det er strafbart, og derfor anbefaler vi, at du som udgangspunkt siger nej til at lade fremmede eller bekendte føre penge gennem din konto.


Muldyr kan få overført fra 100 kr. til flere tusinde kroner via mobilepay eller bankoverførsel. Typisk hæver de beløbet med det samme i en pengeautomat, mens gerningspersonen ser på. Måske er der aftalt en overførsel på 1500 kr., men gerningspersonen overfører i stedet 15.000 kr., og lader som om det er en fejl. Derfor anbefaler vi altid at sige nej uanset beløbets størrelse.

I Danmark ser vi desværre, at unge helt ned til 12 år bliver udnyttet som muldyr. De rekrutteres typisk i storcentre, ved skoler, i deres boligområder og på sociale medier. Muldyr findes dog i alle aldersklasser, og rekrutteringen varierer.

De færreste børn og unge kan gennemskue, at deres hjælp kan give en plet på straffeattesten, så tag gerne en god snak med dit barn og:

– fortæl, at de aldrig skal lade fremmede eller bekendte sætte penge ind på deres konto.

– tal med dem om, at muldyr er med til at muliggøre alvorlig kriminalitet.

– spørg, om de kender nogen, der har været muldyr, eller om de selv er blevet kontaktet.

– vær opmærksom og følg med i dit barns transaktioner og privatøkonomiske adfærd.

Det gælder for os alle, at vi altid skal sige nej til personer, der ønsker at føre penge gennem vores konto – både i nattelivet, storcentret, på sociale medier og i jobopslag.

Undgå at blive et muldyr