Når de unge forlader folkeskolen i Jammerbugt Kommune vælger mere end hver tredje elev en erhvervsuddannelse.
Dermed lever Jammerbugt Kommune allerede nu op til de nationale målsætninger for 2020 og 2025 om, at 25% af eleverne i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, mens 30% skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.
Et godt stykke over landsgennemsnittet
I dag vælger hele 34,9% af eleverne på Jammerbugt Kommunes folkeskoler en erhvervsuddannelse, mens antallet af elever på landsplan udgør 20,1%.
Sidste år lå søgningen til en erhvervsuddannelse allerede over landsgennemsnittet, hvor 26,4% valgte den vej. Det sidste års tid er der altså sket en markant stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne, når eleverne skal videre i livet efter folkeskolen.
Generelt har søgningen til erhvervsuddannelserne været opadgående for eleverne i Jammerbugt Kommunes folkeskoler siden 2015. For fire år siden var andelen på sit laveste med 20,7% mod et landsgennemsnit på 18,5%.
”Det har været et vigtigt fokusområde for os at få flere unge til at søge mod erhvervsuddannelserne. Det er dejligt, at vi kan se, at vi ikke bare lever op til vores egne mål i kommunens skoleudviklingsplan, men også når i mål i forhold til de nationale målsætninger frem mod 2025. Det er vigtigt for kommunens erhvervsliv, at der er fagudlært arbejdskraft til rådighed i kommunen – både nu og i fremtiden”, siger formand for Børne- og Familieudvalget, Ulla Flintholm.
Forskellige tiltag for at øge interessen
For at klæde folkeskolernes ældste elever bedst muligt på til valget af en ungdomsuddannelse arbejder kommunen blandt andet med at åbne skolen endnu mere mod det nærliggende samfund og give et bedre indblik i håndværksfagene. For eksempel arbejder Saltum Skole med udeskole efter devisen ud i virkeligheden og ind i fagligheden.
Kommunen har også afviklet ”Hænderne op”, hvor alle 8.-10. klasser har været på virksomhedsbesøg og uddannelsesmesse for at blive klogere på erhvervsuddannelserne og beskæftigelsesmuligheder i kommunen.
Der arbejdes også fremadrettet med, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse. I det kommende skoleår bliver der blandt andet arbejdet med rullende værksteder, profillinje i de generelle specialklasser og praksisnære undervisningsforløb med fokus på det kommende skolebyggeri i Jetsmark. Sidstnævnte med afsæt i Jammerbugt Kommunes partnerskab med Dansk Byggeri.