Over 500 i Jammerbugt Kommune har type 2-diabetes uden at vide det

Foto: Sara Hartmann Sivertsen

Kender du din risiko for type 2-diabetes, er der meget, du kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste torsdag den 14. november

I Jammerbugt Kommune går 578 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 2.888 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.  

-- annonce ---


Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide.

  • Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme, lyder det fra Diabetesforeningens forskningschef Tanja Thybo.

Vægttab, kløe, tørst og tissetrang kan være tegn på diabetes

Hvert år til Verdens Diabetesdag den 14. november sætter Diabetesforeningen fokus på tidlig opsporing af type 2-diabetes. I forbindelse med sidste års kampagne tog flere end 30.000 danskere Diabetesforeningens risikotest, og flere end halvdelen af dem blev anbefalet at søge læge på grund af høj risiko for type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

Tag risikotesten

Diabetesforeningen håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at tage en risikotest. Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

Du kan allerede nu tage risikotesten på www.diabetes.dk/testdigselv. På Diabetesforeningens hjemmeside kan du læse om, hvordan du kan forebygge eller leve godt med type 2-diabetes.

Rundt omkring i landet vil der være arrangementer, hvor du også kan tage risikotesten og få råd og vejledning. I Jammerbugt Kommune er der følgende arrangementer på Verdens Diabetesdag torsdag den 14. november: 


Fjerritslev Motionscenter, Brøndumvej 14-16, 9690 Fjerritslev kl. 16.00-18.00

LOOP Fitness Aabybro, Østergade 30 B, 9440 Aabybro kl. 9.00-11.00

Sundhedshuset Brovst, Sygehusvej 6, 9460 Brovst kl. 12.00-14.00

Se listen over alle arrangementer på Verdens Diabetesdag. Listen opdateres løbende. Arrangementerne foregår i samarbejde mellem Diabetesforeningens mange lokalforeninger, apoteker, fitnesscentre og kommunale sundhedscentre.

I Jammerbugt Kommune har 1.925 allerede diagnosen type 2-diabetes.