Nattefrost til trods er foråret over os: Sådan bliver din have klar

Foråret er over os, men lave temperaturer betyder, at du stadig kan nå at gøre haven klar, inden varmen får sat fart under havens liv og vækst. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

Først en mild vinter, så lidt hård frost – men til trods for at påsken banker på, så har vinteren ikke helt sluppet endnu. Plantoramas haveekspert guider til, hvordan man skal starte for at gøre haven forårsklar.

Årets første måneder har budt på vilde temperatursving fra 20 graders frost til 15 graders varme; og selv nu hvor påsken står for døren, så har nattefrosten stadig ikke sluppet sit tag. Det betyder heldigvis, at der stadig er tid til at gå haven efter i sømmene. Der er nemlig masser af projekter, som med fordel kan ordnes i de kolde forårsmåneder.


Det fortæller Arne Persson, der er haveekspert ved Plantorama og har knap 50 års professionel erfaring med haven.

– De første forårsdage går mange nok stadig inde i stuen og kigger ud i haven og tænker, hvor pokker skal man begynde. Men det er ret simpelt: Du rydder op, du laver en liste med mål for haven, og du går i gang. De vigtigste opgaver lige nu er forberedelserne, så haven er trimmet og klar til den mere stabile varme. Når haven er klar, så læg en plan for, om du vil have køkkenhave, prydhave, eller noget tredje. Så bliver det ikke så spontant i havecenteret, at man køber en hel masse, som man så ikke ved, hvor hører til i haven, siger Arne Persson.

Haveeksperten giver her fem gode tips til, hvordan du får haven klar til foråret.

Ryd op, og gør rent. Ikke strengt taget havepleje, men få renset fliser eller planker på terrassen, og få gravet fugerne fri for ukrudt. Drivhuset skal også gøres ordentligt rent for at undgå overvintrende svampesporer og insekter. På de varme og tørre forårsdage er det også meget passende at rengøre træmøblerne og give dem en gang olie.

Rens bedene for overvintrende ukrudt. Det er næsten umuligt at få fjernet alt ukrudt i efteråret, så det er vigtigt at gå en forårstur i haven, og fjerne ukrudt i opløbet. Vær ekstra opmærksom på mælkebøtter og flerårige græsplanter, der især skæmmer bedene og stjæler pladsen fra de planter, du ønsker.

Studs og topdress stauder, buske og frugtbærende træer. Forårskulden giver tid til at klippe stauderne ned, inden planterne kommer for godt i gang. Beskær dem hårdt og gerne helt ned til jorden eller til de første nye skud. Buske og frugttræer burde være blevet beskåret i efteråret. Men nåede du det ikke, så er der stadig tid i forårskulden. Topdress derefter jorden med højbedsmuld, champost jordforbedring eller et spadestik god muld fra kompostbunken. Et par centimeter muld på toppen og omkring planterne i bedene beskytter og giver ekstra næring.

Forkæl din plæne. Langt størstedelen af danskernes haver består af græsplæne, og derfor er det også det første, mange tænker, de skal give sig i kast med. Men det er vigtigt, at man venter, til jorden ikke længere er fugtig. Jorden må ikke give efter, når man træder på den, og det kræver noget varme. Når jorden under plænen er tør, så skal den rives igennem for dødt græs, og har man en vertikalskærer, så giv gerne plænen en tur med den også.

Giv foråret lidt farve. Det er stadig for koldt at så i urtehaven, men vil du gerne i gang med at sætte noget i jorden, så er stedmoderblomster og forspirede løgplanter som påskeliljer, narcis, forglem-mig-ej, bellis og primula oplagte påskeplanter. De giver en flot oplevelse allerede fra start, og så eksploderer de, så snart varmen kommer.