ForsideAndetMød eksperterne i ny foredragsrække

Mød eksperterne i ny foredragsrække

Med foredragsrækken ”Mød eksperterne” inviterer Aalborg Universitetshospital borgerne indenfor for at høre om, hvordan der på hospitalet arbejdes med forskning i sundhed og sygdomme.

Med foredragene styrker Aalborg UH formidlingen til borgere, som interesserer sig for sundhed og sundhedsvidenskab.

– Foredragene er et forsøg på at give folk, der interesserer sig for forskning og sundhedsvidenskab, et billede af, hvad der rører sig i forskningsmiljøerne på Aalborg UH, og hvor vi er på vej hen, fortæller forskningschef Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Foredragene er åbne for alle og er især målrettet borgere og patienter. Hvert foredrag sætter fokus på et emne, som enten har stor offentlig interesse eller bare er fascinerende at få et indblik i – uanset om man selv er berørt af sygdommen eller ej.

– Med foredragene bestræber vi os på at præsentere forskningen, så den er let forståelig og vedkommende. Samtidig er foredragene en lejlighed til, at vi kan give borgerne et indblik i den relevante og ofte meget fascinerende forskningsverden, som også er en del af hverdagen på et universitetshospital, fortæller Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Kommende foredrag

Føleforstyrrelser hos patienter i medicinsk kræftbehandling
Første foredrag afholdes onsdag den 13. november kl. 19.00, Auditoriet, Aalborg Universitetshospital, Syd.

Temaet er føleforstyrrelser hos kræftpatienter, som har været behandlet med kemoterapi. Mange patienter oplever desværre at få føleforstyrrelser som en bivirkning til behandlingen. Ved foredraget vil tre forskere fortælle om, hvordan de arbejder på at udvikle bedre diagnostiske værktøjer samt undersøger og kortlægger, hvor ofte føleforstyrrelser forekommer, samt hvor længe de står på. Med forskningen er det deres mål at få bedre viden om og forståelse af, hvilken betydning føleforstyrrelserne har for patienternes hverdag.

Hvad er blandingsforholdet på en kæbe?
Landets mest forskningsaktive kæbekirurgiske afdeling ligger i Aalborg – og Aalborg Universitetshospital er førende inden for disciplinen genopbygning af kæbeknogler og indsættelse af tandimplantater. Det er emnet for december måneds foredrag.

Er man født med manglende tandanlæg, eller har man mistet tænder som følge af paradentose eller kræft, sker det ofte, at kæbeknoglen svinder ind, og man må genopbygge kæben, før der kan indsættes tandimplantater.

Hør hvordan tandlæger ved Kæbekirurgisk Afdeling forsker i genopbygning af kæben ved hjælp af knogleerstatningsmateriale og i indsættelse af tandimplantater.

Foredraget finder sted den 5. december 2019, kl. 19.00, Auditoriet, Aalborg Universitetshospital, Syd.

Cannabisbaseret medicin – begrænsninger og muligheder
Cannabisbaseret medicin er genstand for stor interesse. I et par år har der kørt en forsøgsordning, hvor læger har haft mulighed for at udskrive recept på produkter baseret på ekstrakt af cannabisblomsten, og der er så småt begyndt at komme forskningsprojekter om emnet.

Under foredraget vil du blive præsenteret for den kulturhistoriske baggrund for brugen af cannabisbaseret medicin og få en gennemgang af de aktive stoffer (cannabinoider og terpener), som findes i cannabisblomsten. Du vil høre om de forskellige medicinske produkttyper, samt de godkendte indikationer for symtomlindrende behandling og få en status over igangværende og spirende forskningsaktiviteter inden for feltet.

Foredraget afholdes den 16. januar 2020 kl. 19.00, Auditoriet, Aalborg Universitetshospital, Syd

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER