Kritisk situation for minkfarme i Danmark | Borgmestre går til ministeren

Mogens Gade
Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade (V)
Print Friendly, PDF & Email


Kære Fødevareminister Mogens Jensen
Som borgmestre i to af de hårdest ramte kommuner med minkfarme i Danmark skal vi med denne henvendelse anmode om, at situationen vedrørende minkfarme speedes op.
Det skal gå stærkt for at undgå smittespredning fra minkfarme.

Vi ser i øjeblikket, at næsten alle minkfarme rammes – i hvert fald af 7,8 km zonen fra smittede dyr, og vi ved, der forlanges aflivning af mink.
Aflivning af mink bør derfor ske meget hurtigt – og af minkfarmenes ansatte, ikke af andre der kan sprede smitte. Udsættes aflivningen, øges risikoen for spredning.


Politiet og Fødevarestyrelsen kontrollerer aflivningen, og derfor bør de rykke hurtigt ud, når det af fødevarestyrelsen er konstateret, at aflivning skal ske.

Det er vigtigt at afklare erstatning hurtigt, og da mink er et erhverv, der er specielt ramt, ligesom visse andre brancher, bør der gives fuld erstatning – inkl. driftstabserstatning også til corona-ramte minkfarme, indtil produktionen er genoprettet. Dette er vigtigt.

Vi appellerer til, at der udarbejdes en plan for, hvornår der igen kan indsættes avlsdyr, enten rene dyr som er usmittede, dyr der er vaccinerede eller dyr, der har oparbejdet immunitet efter at have været smittet med corona.

Vi har et erhverv i dyb krise. Vi ønsker at erhvervet skal forblive efter corona med produktion af skind til bæredygtig beklædning, og eksportindtægter til Danmark. Der er mange arbejdspladser på spil i Danmark.

Vi ønsker en politisk udmelding fra Christiansborg om, at vi ønsker at bevare dette erhverv.

Med venlig hilsen
Mogens Gade
Borgmester
Jammerbugt Kommune

Mikael Klitgaard
Borgmester
Brønderslev Kommune

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn