Når snakken falder på robotter, henledes tankerne af og til på James Camerons fremtidsdystopiske spillefilm ”Terminator” fra 1988. Her har robotterne – med den brølstærke Arnold Schwarzenegger i spidsen – overtaget jorden fra menneskene; og de få mennesker, der stadig er tilbage, kæmper en ulige kamp mod robotterne, der ønsker at overtage verdensherredømmet.
Sådanne tanker kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste; ikke mindst i takt med, at robotteknologien vinder indpas i det danske samfund. Men har vi noget at frygte?
Robotter er kommet for at hjælpe
Ser vi på de robotter, der udvikles i dag, er der meget langt til James Camerons filmverden. Dagens robotter har ikke til hensigt at skade os; tværtimod er de sat i verden for at hjælpe. Tag blot de mange robotter, der hver dag hjælper tusindvis af medarbejdere i produktionsvirksomheder med at klare tunge løft, gentagelsesopgaver og andre opgaver, som menneskekroppen ikke er skabt til. Skåret ind til benet, kan robotterne hjælpe til, at vi i fremtiden ikke bliver nedslidt på samme måde som tidligere, og at et tiltag som Arne-pensionen derfor vil være helt overflødig i fremtiden.
Robotter på sygehusene
Det ses i høj grad også på landets sygehuse, hvor flere og flere robotter skaber værdi for sygehusene og ikke mindst patienterne. Her er det ikke tunge løft, men i højere grad præcisionsarbejde, som robotterne kan hjælpe med. Forestil dig en menneskehånd, der efter x antal timers arbejde skal foretage en operation i hjernen, hvor millimeter kan betyde forskellen på en succesfuld operation og en hjerneskade. Her vil en robot altid kunne ramme millimeterpræcist – også efter mange timers arbejde.
Derudover er der opgaver på et sygehus, som vi mennesker slet ikke kan løse selv. Et eksempel kan være dosering af ilttilførsel. Patienter med vejrtrækningsproblemer, som er afhængige af hjælp med vejrtrækningen, kan i dag få tilkoblet en smart iltrobot, der selv justerer ilttilførslen til patienten, så denne altid er passende.
Hvad byder fremtiden på?
Vi er allerede langt med robotterne, og kaster vi blikket på fremtiden, er der nærmest ingen grænser for, hvad robotteknologien kan kapere. En fremtid, hvor det er muligt at genskabe menneskelegemer synes pludselig ikke længere så fjern, og selvkørende biler er her allerede. Udviklingen går stærk, og måske får James Cameron alligevel ret i, at det i fremtiden er robotter, der kæmper verdens krige. Men hvis det kan spare menneskeliv, er det vel også kun en god ting?