Ingstrup Efterskole ruster sig til fremtiden – ny lokalplan på vej
Godkendelse af at Forslag til Lokalplan 25-006 for Ingstrup Efterskole sendes i offentlig høring i 8 uger, er på dagsordenen når Teknik og Miljøudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 2. juni 2025.
Sagsbeskrivelse
Ingstrup Efterskole vil gerne udvide og forbedre de tilbud, de tilbyder deres elever. Denne lokalplan er udarbejdet for at sikre et fortsat attraktivt udbud af aktiviteter og fysiske rammer på efterskolen. Ingstrup Efterskole har nogle helt konkrete ønsker til nye funktioner og udbygninger, der ikke kan lade sige gøre indenfor bestemmelserne i den gældende Lokalplan nr. 173 for Ingstrup Efterskole ved Kettrupgård. Denne nye lokalplan følger afgrænsningen i Lokalplan nr. 173 og ændrer ikke områdets generelle anvendelse, etageantal eller bygningshøjde. Delområderne og deres specifikke anvendelse ændres for at imødekomme efterskolens ønsker til udvikling. Byzoneafgrænsningen ændres, så de nye bebyggelser alle kommer i byzone, og kun det areal, der dyrkes landbrugsmæssigt, forbliver i landzone. Såfremt efterskolen ønsker at inddrage dette areal til efterskolens formål, kan det stadig anvendes til de funktioner, som der kan gives landzonetilladelse til.
Lokalplanen har fokus på helhedsorienteret og langsigtet planlægning. Den indeholder bonusvirkning for de kommende aktiviteter i landzone og bestemmelser for alle de på nuværende tidspunkt kendte udvidelser og aktiviteter. Lokalplanen forsøger at være så fleksibel, at den kan håndtere mindre ændringer og aktiviteter, der ikke er kendt på forhånd, så der ikke om få år igen er behov for en ny lokalplan. Samtidig er planen lavet med omtanke og hensyn til, at efterskolen ligger i et turistområde tæt på Vesterhavet.
Lokalplanområdet og lokalplanens indhold
Lokalplanområdet ligger ved Grønhøj Strand, vest for hovedvej 11 og ca. 2 km fra Ingstrup by. Området gennemskæres af Kettrupvej og afgrænses mod nord af Grønhøj Strandvej. Umiddelbart vest for lokalplanområdet ligger Grønhøj Strand Camping og et større område med sommerhuse. Mod øst grænser lokalplanområdet op til det åbne land. Lokalplanområdet ligger blot lidt over 1 km fra Vesterhavet. Der er ingen visuel forbindelse til havet fra lokalplanområdet, ligesom man heller ikke kan se lokalplanområdet fra stranden.
Lokalplanområdet er ca. 23,5 ha, hvoraf ca. 14,7 ha er i landzone. Lokalplanområdet omfatter matrikelnumrene 1d, 1dy, 1dt og 1ds samt en del af vejlitra 7000c, Kettrupgård, Ingstrup. Den overordnede vejadgang til lokalplanområdet sker via Kettrupvej. Kettrupvej er også grænsen for kystnærhedszonen.
Ud over den gamle hovedbygning er der tilføjet undervisnings- og elevfløje, lærerboliger, driftsbygninger, hal/multihal og diverse boldbaner. Den østlige del af efterskolens areal anvendes ikke aktivt i øjeblikket, men det medtages i lokalplanen for at fremtidssikre efterskolens muligheder for at udvide.
Formålet med lokalplanen er at sikre, at Ingstrup Efterskole kan anvendes til offentlige formål i form af uddannelse, idrætsfaciliteter og elev- og lærerboliger, samt at udvide byzonen til at omfatte efterskolens bygninger og anlæg.
Lokalplanområdet inddeles i tre delområder, hvor delområde I kan anvendes til offentlige formål i form af uddannelse, administration, idrætsanlæg og lærerboliger, delområde II kan anvendes til offentlige formål i form af uddannelse, administration, lærer- og elevboliger, samt idrætsanlæg, halbebyggelser og tribuneanlæg, og delområder III kan anvendes til offentlige formål i landzone i form af boldbaner, sportsanlæg, ridebaner og ikke-erhvervsmæssige jordbrugsformål så som dyrehold og gartneri.
Delområde III er i landzone og drives landbrugsmæssigt. Delområde III bibeholdes i landzone og lokalplanen giver bonusvirkning til, at arealet på sigt kan inddrages i efterskolens aktiviteter.
Ingstrup Efterskole er et anlæg med en tydelig arkitektonisk fremtoning, som lokalplanen indeholder bestemmelser for at bevare og forstærke.
Lokalplanområdet er omfattet af Lokalplan nr. 173 for Ingstrup Efterskole fra 1992. Denne lokalplan vil blive aflyst i sin helhed i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplanforslaget.
Miljøvurdering af planer og programmer
Jammerbugt Kommune har foretaget en screening af lokalplanen i forhold til kriterierne angivet i lovens bilag 3. Kommunen har herefter vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af kravet om at udarbejde en miljøvurdering, da planen ikke må antages at få væsentlig indvirkning på miljøet, jf. § 8, stk. 2 og § 10.
Der er ved afgørelsen lagt vægt på, at screeningen viser, at de ændringer og muligheder lokalplanen giver, ikke vil medføre væsentlige indvirkninger på miljøet. Den pågældende efterskole er udlagt med hensyn til de natur- og miljømæssige kvaliteter, der findes i området, og respekterer de særlige drikke- og grundvandsinteresser.
Lokalplanen er en opdatering af plangrundlaget for den eksisterende efterskole. Der ændres ikke på væsentlige forhold såsom anvendelse, bygningshøjde, bebyggelsesprocent og lignende. Planen påvirker ikke beskyttet natur eller Natura 2000-områder, og området vurderes ikke som et levested for beskyttede arter. De største ændringer ligger på planlægningsniveau i form af ændrede afgrænsninger på delområderne samt byzonen.
Samlet set vurderes det, at påvirkningerne ikke vil have væsentligt mærkbart omfang indenfor og udenfor lokalplanområdet, og at aktiviteten derfor ikke vil påvirke mennesker, dyr, natur eller landskab i området væsentligt.
Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport vil blive offentliggjort samtidig med forslaget til lokalplanen. Afgørelsen kan inden 4 uger påklages til Planklagenævnet. Screeningsskemaet sidder bagerst i det vedhæftede plandokument.
Tidsplan:
Forventet tidsplan for Lokalplan 25-006 for Ingstrup Efterskole
Forslag
Teknik- og Miljøudvalget 2. juni 2025
Økonomiudvalget 11. juni 2025
Kommunalbestyrelsen 19. juni 2025
Forslag til Lokalplan 25-006 udsendes umiddelbart i ugers herefter i 8 ugers høring.
Endelig vedtagelse
Teknik- og Miljøudvalget 22. september 2025
Økonomiudvalget 1. oktober 2025
Kommunalbestyrelsen 9. oktober 2025
Den endelige vedtagelse af lokalplanen offentliggøres umiddelbart i ugerne herefter.
Retsgrundlag
Planloven (Bekendtgørelse af lov om planlægning).
Miljøvurderingsloven (Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)).
Høring/borger- og brugerinddragelse
Planforslaget skal udsendes i offentlig høring i min. 8 uger.
Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering, kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages til Planklagenævnet.
Indstilling: Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender
at Forslag til Lokalplan 25-006 sendes i offentlig høring i 8 uger,
at udsende afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering med 4 ugers klagefrist.