Hvor meget ved du om viskose?

Viskose
Viskose er meget populært inden for tøjindustrien. ARKIVBILLEDE
Print Friendly, PDF & Email

Viskose

Viskose er et halvsyntetisk stof, der består af kulhydratet cellulose samt svovlkulstof og saudisk soda. Selvom alle råmaterialer er naturlige, er det stadig kunstigt sammensat af mennesker – derfor bærer det titlen som halvsyntetisk. Det har langt hen ad vejen de samme egenskaber som bomuld.

Set i et historisk perspektiv blev viskose i første omgang skabt som et alternativ til den dyre silke, der tidligere har været et svært tilgængeligt og dyrebart materiale. Derfor vil du sikkert også støde på, at det i daglig tale bliver omtalt som ”kunstsilke”.


Når viskose bliver fremstillet, er det fiberlængden, der er afgørende for, hvilket type stof, du får i hånden. I daglig tale skelner man nemlig imellem to typer af viskose:

  • Korte fibre – med de korte fibre får materialet et udtryk, der minder om bomuld eller uld, der er mild og behagelig for huden.
  • Lange fibre – de lange fibre giver stoffet et mere skinnende udtryk, som du kender det fra fx silke.

Derfor er viskose så populært inden for tøjindustrien

Der er mange årsager til, hvorfor viskose er så udbredt et materiale, når du er ude at kigge efter tøj:

  • Smidigt og lækkert materiale – viskose føles både godt mod huden men er også smidigt og behageligt at have på. Materialet er meget strækbart, og du vil derfor opleve det meget komfortabelt.
  • Bliver ikke statisk elektrisk – du kender sikkert irritationen ved at blive statisk elektrisk, men det problem bliver ikke længere en udfordring med viskosen.
  • Krøller ikke – finder du viskose i god kvalitet, vil det heller ikke krølle som normalt tøj, og det er derfor super praktisk at pakke ned i en rygsæk eller kuffert. 
  • Leder varme og fugt væk fra kroppen – endnu to gode egenskaber, som gør viskosen særligt velegnet til let sommertøj. Det betyder dog også, at materialet ikke har nogen isolerende effekt, og derfor er det ikke oplagt til vinterbrug.
  • Tørrer hurtigt efter vask – sidst men ikke mindst kan du nyde, at tøjet tørrer hurtigt efter tøjvask og du dermed hurtigt kan få glæde af det igen, hvis du først får sat en tøjvask over alt for sent på aftenen.

Vask, vedligeholdelse og dagligt brug

Men hvad bruger man egentlig viskose til? Er der noget bestemt tøj, hvor viskosen egner sig bedre som materiale? Primært anvender man viskose til bl.a. skjorter og kjoler, eftersom det er kendt for at have et flot og naturligt fald. Derudover egner det sig som tidligere nævnt ideelt til sommertøj eller amme- og ventetøj grundet sin strækbarhed og komfort. 

Vær opmærksom på, at alt stof har en tendens til at krympe efter første vask – dette gælder også viskose, der især vil krympe efter gentagende maskinvask. En løsning på dette kan være at vaske tøjet i hånden, hvis du ønsker at forlænge dets holdbarhed. Kommer dit tøj alligevel til at skrumpe for meget, kan du nemt gøre skaden god igen ved at stryge det. Varmen fra strygejernet vil nemlig rette tøjet ud tilbage til sin oprindelige størrelse.

Find mange flere lækre produkter med viskose i denne shop – klik her!