Dansk økonomi er i meget stærk fremgang og ventes i år at vokse med 3,8 pct. Det viser regeringens nye prognose. Også beskæftigelsen er historisk høj, og flere danskere end nogensinde før er i job.
Den hurtige overgang fra krise til begyndende højkonjunktur viser, at Danmark er kommet særdeles godt igennem krisen, men kalder også på en ansvarlig ”hverdag” i den økonomiske politik. Med forslaget til finansloven lægger regeringen derfor op til at stramme finanspolitikken og reducere det strukturelle offentlige underskud til 0,2 pct. af BNP.
Dansk økonomi er i fuld gang med at komme tilbage efter krisen og kan se frem til at vokse med 3,8 pct. i år og 2,8 pct. næste år. Det viser den nye prognose i Økonomisk Redegørelse, som regeringen i dag har offentliggjort. Aktiviteten er kommet hurtigt tilbage i dansk økonomi, og vi ser i år frem mod den højeste vækst i 15 år. Samtidig er beskæftigelsen historisk høj.
Derfor lægger regeringen med finanslovforslaget op til at føre en strammere finanspolitik, som er ansvarlig og afstemt til den stærke udvikling i dansk økonomi.
Finansminister Nicolai Wammen siger:
- Regeringen fører en ansvarlig økonomisk politik. Det gælder både i gode og svære tider. Sidste år var der brug for at træde på den økonomiske speeder for at holde hånden under dansk økonomi og danske arbejdspladser. Væksten i dansk økonomi er vendt stærkt tilbage, og derfor lægger vi op til en strammere finanslov, som bidrager til et balanceret opsving. Vi tager ansvar – både gennem kriser og opgangstider.
Som følge af den finanspolitiske opstramning vil finanslovforslaget være kendetegnet ved få centrale prioriteringer. Det gælder bl.a., at pengene til velfærden skal følge med, når der bliver flere børn og ældre. Herudover ønsker regeringen at finansloven bidrager til at skabe et Danmark i bedre balance.
Finansminister Nicolai Wammen siger:
- En af regeringens centrale prioriteter er at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen. Vi er allerede nået langt med nye uddannelser i hele landet, nærpolitistationer og nye skattecentre, men vi skal gøre endnu mere. Derfor vil regeringen også prioritere nye midler til at sikre sammenhængen mellem land og by og et sundhedsvæsen tættere på danskerne.