Hold indbrudstyven fra døren i sommerferien

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Sommerferien står for døren, og det er højsæson for rejser og sommerhusophold – og dermed også for indbrud i boligen. Heldigvis kan du minimere risikoen for langfingrede gæster gennem tilstrækkelig sikring af tyvenes foretrukne adgangsvej, nemlig vinduerne. 

Selvom antallet af indbrud er faldet på landsplan i de seneste år, er problemet stadig til at få øje på. Ifølge Danmarks Statistik var der sidste år 29.015 indbrud i danske hjem, hvilket svarer til et indbrud ca. hvert 18. minut. Dermed er danske hjem udsat for indbrudsrisiko. 

Det er særligt i forbindelse med sommerferiens rejseaktiviteter og sommerhusophold, at mange efterlader deres bolig til det rene slaraffenland for indbrudstyvene. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at mindske tyvenes interesse og undgå den dyre og ubehagelig oplevelse, der kan frarøve dig ejendele såvel som trygheden i dit eget hjem. 

Et sikkert hjem starter med vinduerne
Vil du holde en potentiel indbrudstyv fra at trænge ind i dit hjem, er det vigtigt, at du sikrer dine vinduer, da vinduerne er tyvenes foretrukne adgangsvej. Indbrudssikring af døre og vinduer er derfor en effektiv måde at reducere indbrudsrisikoen på, fastslår Peer Bertelsen, der er salgschef hos Danmarks førende vinduesproducent, Velfac.

Ifølge Peer Bertelsen er der flere gode råd at hente, hvis du vil gøre det svært for de langfingrede gæster at bryde ind i dit hjem. Først og fremmest skal du tænke udefra og ind, forklarer han. En nem og effektiv måde at sikre dit tomme hjem er derfor skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure. Hvis en indbrudstyv opdager, at det er svært at bryde ind gennem vinduer og døre, vil han nemlig ofte give op.

– Vil du gøre vinduerne betragteligt mindre interessante for en indbrudstyv, kan du tage en række enkle forholdsregler. Tag f.eks. glaslisterne: 16 pct. af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og tager ruden ud. Denne metode er velkendt og lydløs – særligt når det gælder ældre vinduer. Du bør derfor skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Vil du gerne have en endnu højere sikkerhed, kan du desuden eftersikre med sikringsskinner og greb med lås, siger han og fortsætter:

– Et andet godt alternativ er at vælge en vinduesmodel, som er designet og konstrueret til at forhindre indbrud. Vi indbrudssikrer vores vinduer grundigt ved at udstyre dem med sikkerhedslimede ruder, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra. Desuden indbrudssikrer vi med specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem, hvilket gør dem særdeles vanskelige at bryde op.

Gardér dig mod gængse indbrudsteknikker
Mange vinduer er monteret med hasper eller et såkaldt paskvilgreb. Hvis ikke disse sikres, kan begge typer åbnes ved en såkaldt underboring. Dette sker ved, at der bores ind gennem vinduets ramme, hvorefter vinduets låsemekanisme drejes. Er dine vinduer udstyret med hasper, kan du gardere dig mod den gængse indbrudsteknik ved at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har dine vinduer derimod paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås.

Ifølge Peer Bertelsen undgår de fleste tyve helst at slå ruden itu, da det larmer og dermed påkalder opmærksomhed. Det er alligevel en metode, som ofte er benyttet. Faktisk sker 20 pct. af alle indbrud ved, at ruden knuses, hvorefter tyven bryder ind. Her er 1-lagsvinduer med mange år på bagen særligt udsatte, hvorimod vinduer med flere glas er vanskeligere at smadre uden, at det medfører meget støj.

– Ruder, der er monteret med lamineret glas, er mere modstandsdygtige overfor gennemtrængning. Og skulle der alligevel ske et brud, knuses glasset ikke, da folien holder det sammen, afslutter han.

Flere gode råd til indbrudssikring før ferien
1) Lys er godt – både inden døre og udenfor.

2) Husk at låse alle døre og lukke alle vinduer – grundigt.

3) Gem værdierne væk, så de ikke er så synlige udefra.

4) Fjern haveredskaber, stiger m.m., som tyven kan bruge som ’arbejdsværktøj’.

5) Vasketøj, skrald og rod er godt.

6) Lav aftaler med dine naboer om at holde øje.

Kilde: VELFAC Tryghedsguide