ForsideJammerbugtHelle Bak Andreasen: Debat om unge og læselyst ved ORDKRAFT

Helle Bak Andreasen: Debat om unge og læselyst ved ORDKRAFT

Print Friendly, PDF & Email

Helle Bak Andreasen: Debat om unge og læselyst ved ORDKRAFT

Aalborgs Ord- og Litteraturfestival, ORDKRAFT, dannede rammen om en vigtig debat den 4. april, hvor spørgsmålet omkring børn og unges læselyst blev udforsket. Med emnet “Hvorfor fanden læser de ikke?” blev der gravet dybt ned i årsager og løsninger med Simon Skov Fougt fra PIRLS og Helle Bak Andreasen, Kulturudvalgsformand i Jammerbugt Kommune, i centrum for samtalen. Michel Steen Hansen fungerede som vært for dette vigtige emne.

En Krise i Læsning Simon Skov Fougt fra PIRLS, som tidligere har fremført, at ikke bare læseevnen er faldet, men læseglæden blandt børn og unge er blandt de laveste i verden, åbnede debatten med et spørgsmål, der ramte lige på kernen: “Hvorfor fanden læser de ikke?”

I en inspirerende 5-10 minutters historie gav han et indblik i de dybereliggende årsager til denne bekymrende udvikling. Fra teknologiens indtog til ændrede læsevaner og den manglende prioritering af læsning i en travl hverdag, blev publikum ført igennem en rejse gennem barriererne for læsning hos de unge.

Fejl i Fokus: Har Kommuner og Biblioteker svigtet? Efter Simons præsentation blev fokus rettet mod Helle Bak Andreasen, Kulturudvalgsformand i Jammerbugt Kommune. Spørgsmålet lød: Er det kommunerne og bibliotekerne, der har fejlet i at skabe fokus på læsning og betydningen af ​​læselyst og glæde?

Helle, som en erfaren kommunalpolitiker, reflekterede over de udfordringer, som folkeskoler og folkebiblioteker står overfor:

-Jammerbugt Bibliotekerne står over for den udfordring, at læselysten hos både børn og voksne er på retur. Med dette faktum i mente samt de seneste danske PISA-resultater, har bibliotekerne besluttet at tage affære for at genoplive læseglæden for alle.

-Læsning er en essentiel færdighed i vores samfund, der muliggør orientering, stillingtagen og kritisk refleksion over de informationer, vi møder. Læselyst er nøglen til at stimulere børns sprog, fantasi og kreativitet. Gennem bøger kan de udforske fjerne lande, opdage nye perspektiver og møde forskellige mennesker. Litteraturen udfordrer dem til at tænke kritisk og reflektere, hvilket er afgørende for deres fremtidige muligheder.

-Desværre går udviklingen den forkerte vej, hvor konkurrencen fra streamingtjenester som Netflix, tidskrævende mobil- og computerspil samt populære influencervideoer på platforme som TikTok og YouTube er stærk. Læsning træner fokus, dybde og videnstilegnelse – vigtige kompetencer i en tid, hvor vi konstant bombarderes med information.

-For at fremme læselysten blandt Jammerbugt Kommunes borgere, store som små, har bibliotekerne planlagt en række tiltag. På børneområdet styrkes samarbejdet med skolerne med tilbud som booktalks, biblioteksorienteringer, læseklubber og litteraturformidling. På voksenområdet vil der være flere bogcaféer, litterære gåture og forfatterarrangementer i samarbejde med eksterne partnere.

-Disse initiativer, planlagt til udrulning i 2024/2025, er bibliotekernes bidrag til at genoplive læselysten og styrke læsekompetencerne blandt Jammerbugt Kommunes borgere.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER