Har du fri grundlovsdag? Sådan tjekker du

Dannebrog. Foto: Jacob Bøtter.
Print Friendly, PDF & Email

Rigtig mange lønmodtagere med overenskomst har fri med løn onsdag den 5. juni, når det er grundlovsdag. Har du ikke overenskomst, skal du kigge i din kontrakt – eller spørge din chef.

Skal du passe dit arbejde som normalt onsdag den 5. juni, hvor Danmark fejrer sin grundlov, eller kan du tage et hvil i hængekøjen eller lænestolen?

Grundlovsdag er ikke en helligdag. Og dermed heller ikke en fridag for alle danskere. Om du har fri, afhænger i første omgang af, om du er dækket af en overenskomst, understreger Kim Jung Olsen, der er faglig chef i fagforeningen HK/Privat:

– Grundlovsdag er en af de dage, hvor folk kan være i tvivl, om de har fri. Heldigvis er en af de mærkbare fordele ved at være dækket af en overenskomst for langt de fleste, at de kan holde fri med løn, siger han.

For eksempel har grundlovsdag været en lønnet fridag i alle HK/Privats landsdækkende overenskomster siden 2010. I nogle overenskomster er det dog aftalt, at grundlovsdag er en halv fridag, så medarbejderne kan holde fri fra kl. 12.

Selv om man ikke er dækket af en overenskomst, kan grundlovsdag alligevel godt være en fridag. Det kræver dog, at fridagen er skrevet ind i din ansættelseskontrakt eller i arbejdspladsens personalepolitik.

– Så det er en god ide at spørge din arbejdsgiver, hvis du er i tvivl, siger Kim Jung Olsen.