Gode råd inden du underskriver lejekontrakten

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Det kan være fristende at underskrive din nye lejekontrakt i en fart, men der er nogle ting, du bør være opmærksom på, inden du sætter din underskrift på kontrakten. BoligPortal har samlet de vigtigste ting, du skal holde øje med.

Du bør altid give dig god tid til at læse din nye lejekontrakt grundigt, inden du sætter din underskrift på den. Ifølge BoligPortal er der en række ting, du som ny lejer bør have i baghovedet, når du kigger kontrakten igennem.

Som advokat oplever Søren Saaby Hansen fra ØENS Advokatfirma heldigvis ikke, at mange lejere får problemer med lejekontrakten.

“Der, hvor lejerne kan gå galt i byen er, når de ikke får læst den nye kontrakt godt nok igennem, eller hvis de undlader at spørge udlejer ind til de ting, der kan være svære at forstå,” siger Søren Saaby Hansen.

Ifølge ham er det vigtigt, at man først og fremmest får tjekket, at ting som navne, indflytningsdato og husleje er korrekt og som aftalt, og at man sætter sig ind i lejekontraktens §11, hvor udlejer har mulighed for at skrive særlige vilkår ned.

Både en mundtlig og en skriftlig aftale om leje af en bolig er juridisk bindende, men det anbefales at lave en skriftlig kontrakt, og de fleste bruger den officielle skabelon fra Boligministeriet, kaldet typeformular A, 9.udgave.

Det er vigtigt, at du kender dine rettigheder, for eksempel at huslejen ikke må stige med et fast beløb om året, og at udlejer ikke må kræve, at du har nyistandsat lejemålet ved fraflytning. I §11 har udlejer også mulighed for at uddybe, om du som lejer har ansvaret for at vedligeholde en eventuel have, eller om du må – eller ikke må – holde husdyr i lejeboligen.

Få styr på pengene
For at udlejeren har en sikring for, at du passer ordentligt på boligen, så kan udlejer kræve op til tre måneders husleje i depositum og op til tre måneders husleje i forudbetalt leje. Den forudbetalte husleje får du dog tilbage, når lejemålet opsiges.

Hvis I er flere, der skal flytte sammen, så er det vigtigt, at I laver klare aftaler om, hvad der skal ske med depositummet, hvis en af jer vælger at flytte ud. Det behøver ikke stå i lejekontrakten, men sørg for at få nedskrevet og underskrevet aftalen af alle parter.

”Særligt unge og studerende oplever, at der er hård kamp om at få fingre i de ledige lejeboliger, men det må ikke få dem til at skrive under på hvad som helst. Hold hovedet koldt, og bed om at få lejekontrakten tilsendt i god tid inden indflytning, så der er tid til at kigge den grundigt igennem eller spørge til råds, siger Anders Hyldborg, administrerende direktør for BoligPortal.