ForsideAndetFra i dag må du købe fyrværkeri – men du må ikke...

Fra i dag må du købe fyrværkeri – men du må ikke fyre det af

Årets fyrværkerisalg åbner den 15. december, men affyring af fyrværkeriet er først lovligt den 27. december. Sikkerhedsstyrelsen lancerer samtidig med åbningen af salget en række kampagner for at hjælpe børn, unge og voksne til at undgå fyrværkeriskader.

Fra søndag den 15. december er det lovligt at lange raketter, batterier og heksehyl over disken på landets fyrværkerisalgssteder.

Det er dog først den 27. december, at man må begynde at fyre af, og der er god grund til at tænke sig om, når man går på gaden med batterier, heksehyl og raketter.

Sidste nytår havnede 225 danskere på skadestuen efter en fyrværkeriulykke. De fleste af skaderne skyldes forkert anvendelse af fyrværkeriet.

Derfor sætter Sikkerhedsstyrelsen en række kampagner i gang samtidig med åbningen af salget. Kampagnerne er målrettet de grupper af danskere, som er mest udsatte i forhold til at komme til skade med fyrværkeri.

Budskabet er: Husk sikkerhedsbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

– Vi kan se i statistikkerne, at mange af ulykkerne sker, fordi folk glemmer beskyttelsesbriller og står for tæt på fyrværkeriet. Det gælder både, når man er den, der tænder batteriet eller raketten, og når man er tilskuer, siger kommunikationschef Mette Cramon.

Børn og mænd er særligt udsatte i forhold til at komme til skade, men hvert år er der også tilskuere, som bliver ramt af fyrværkeri.

– Vi kører flere kampagner, som er målrettet de forskellige befolkningsgrupper, der har størst risiko for at komme til skade. Særligt unge mænd og drenge er i farezonen, men også børn og tilskuere ender hvert år på skadestuen. Vi har gode erfaringer med at ramme de unge på netop deres mest brugte kanaler, blandt andet Snapchat og YouTube, med budskaber i et sprog, de forstår, uddyber kommunikationschefen.

Fakta om kampagnerne

Børn: Sikkerhedsstyrelsen har udviklet et særligt undervisningsmateriale, som lærerne kan bruge i deres undervisning. Samtidig er skolerne blevet tilbudt at få tilsendt sikkerhedsbriller til børnene. Det betyder, at næsten 20.000 børn har fået sikkerhedsbriller på denne måde.

Tweens: Niki Topgaard og Simon Flamesman1 tager i årets YouTube-kampagne ekspertkitlerne på i fyrværkerisikkerhedens navn. Forklædt som to gakkede fyrværkerieksperter vil de teste farlige eksperimenter med fyrværkeri for at vise de unge, hvor galt det kan gå, når man piller ved fyrværkeri. Tryllekunstner Jeppe Ølgaard vil med festlige fysikeksperimenter vise de unge, hvad de kan lave af sjov til nytår, uden at det er spor farligt.

Unge generelt: Sikkerhedsstyrelsen har i år udviklet brillefrit fyrværkeri. Udgangspunktet er stadig, at man ALTID skal huske brillerne. Men de, som helst vil blive indendørs, kan 31. december affyre verdens sikreste fyrværkeri – nemlig i en linse i Snapchat. Med linsen kan man fyre raketter, batterier og sole af i alle størrelser, og man kan gøre det helt uden beskyttelsesbriller på.

Mænd: På Facebook og Instagram kører Sikkerhedsstyrelsen igen i år memes og videoer målrettet mænd og drenge mellem 15 og 35 år, som på humoristisk facon udbreder budskabet om at huske sikkerhedsbriller, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri. Der kører også videospot i offentlige transportmidler.

Tilskuere: Igennem en række casevideoer og andre opslag på Facebook gør styrelsen opmærksom på, at også tilskuere skal huske at passe på sig selv nytårsaften.

Fakta om fyrværkeri

I Danmark er det lovligt at sælge og købe nytårsfyrværkeri fra den 15. til den 31. december.

Det er lovligt at fyre af fra den 27. december til og med den 1. januar.

Man skal være 18 år for at købe nytårsfyrværkeri og 15 år for at købe helårsfyrværkeri (for eksempel knaldperler, stjernekastere og bordbomber)

Tjek, at fyrværkeriet er lovligt ved at se, om det har 1) CE-mærke, 2) brugsanvisning og 3) advarsler og anbefaling til sikkerhedsafstande.

Fakta om fyrværkeriskader

Ved årsskiftet 2018/2019 kom 225 danskere til skade med fyrværkeri i nytårsdøgnet. Heraf 30 alvorligt. 67 af de tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på.

178 af de tilskadekomne var mænd og drenge, mens 47 var piger og kvinder.

61 børn under 15 år kom på hospitalet.

Særlig drenge og mænd er udsatte i forhold til at komme til skade med fyrværkeri. 91 af de tilskadekomne sidste år var drenge og mænd under 35 år.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER