For nyligt lukkede VUC deres uddannelsestilbud for voksne i Brovst efter 46 år på adressen. Hirtshals er lukket. Og mange andre nordjyske afdelinger er pressede. Blandt andet Brønderslev og Hadsund. Nordjyllands HF og VUC kæmper for at levere uddannelse til voksne over hele regionen, men politiske beslutninger gør det svært.
Det nordjyske folketingsmedlem, Ane Halsboe-Jørgensen, er bekymret over udviklingen. Derfor besøgte hun ledelsen af VUC i Aabybro til en snak om fremtiden:
”VUC løfter en virkelig vigtig opgave. De sikrer uddannelse og en vej videre til voksne, som ofte har meget lidt skolegang med sig i bagagen. Det skal styrkes – ikke spares ihjel, som vi ser i øjeblikket”.
Ane Halsboe-Jørgensens parti, Socialdemokratiet, vil styrke voksenuddannelserne, hvis de vinder det forestående folketingsvalg:
”Vi vil stoppe de massive besparelser, der er indført af regeringen og Dansk Folkeparti. Og derudover vil vi sætte ekstra ind, så vi sikrer steder som Brønderslev og Hadsund i fremtiden”.
”På VUC er glade for opbakningen – den er der brug for. Vi ved, at afstand betyder noget, når man som voksen har behov for uddannelse, hvad enten det er undervisning i de grundlæggende færdigheder, eller man skal bruge en hf for fx at blive sygeplejerske, siger rektor for HF&VUC NORD Lene Yding.
Særligt centraliseringen gør ondt på Ane Halsboe-Jørgensen, der selv oprindeligt er fra Fjerritslev.
”Hvorfor skal alt samles i de store byer? De mennesker med størst behov for almen voksenuddannelse bor jo netop i de områder, hvor skolerne lukker. Mange er enlige forsørgere og har svært ved at transportere sig langt. Det giver ingen mening”.
Ane Halsboe ser det også som erhvervspolitik:
”De nordjyske virksomheder har brug for kvalificeret arbejdskraft, og det bliver sværere uden et stærkt VUC. Derfor skal det genoprettes. Det vinder vi alle sammen på”.
I øjeblikket spares der 90 mio. kr. årligt på VUC som følge af regeringens og DFs omprioriteringsbidrag. Det vil en samlet opposition afskaffe. Desuden vil Socialdemokratiet hjælpe de lukningstruede VUC-afdelinger i yderområderne økonomisk med en pulje på 50 millioner over fire år.