Firbenede trafikanter er ekstra udsatte i efterårsmørket

Udekatte, hunde og deres ejere er ivrige brugere af naturen uanset årstid, så når vi skifter fra sommertid til vintertid, bliver det samtidig reflekstid – også for dine kæledyr. Foto: Agria Dyreforsikring
Print Friendly, PDF & Email

Firbenede trafikanter er ekstra udsatte i efterårsmørket

Den sidste søndag i oktober skifter vi fra sommertid til vintertid, men allerede nu er det mørkt morgen og aften. Synlighed i trafikken er derfor ekstra vigtig – også for de bløde trafikanter på fire ben, som kan være ekstra udsatte.

”Efteråret har meldt sin ankomst; det bliver senere lyst, det bliver mørkt, før man venter det, og snart skifter vi fra sommertid til reflekstid,” siger Lotte Evers, der er marketingchef i Agria Dyreforsikring.

”Allerede når det bare er halvmørkt, kan hund og kat nærmest være usynlige for bilister i fart, og det gør dem ekstra udsatte,” understreger hun. Hun fortsætter:

”Risikoen for at blive ramt af en bil er tre gange så stor i mørke som i dagslys. Hvis dit dyr ikke har reflekser på, er det først synligt ved ca. 20 meters afstand, og det giver ikke bilisten i fart meget tid til at reagere. Med en refleks kan I blive opdaget allerede på 140 meters afstand.

Husk både lys og refleks

Lotte Evers er klar fortaler for, at man som kæledyrsejer ikke kun udstyrer sig selv med både reflekser og lys, men også husker dyrene, når man bevæger sig ud i mørket:

”De fleste ulykker, hvor hund og kat bliver påkørt, sker i tætbebyggede områder trods det at der er gadebelysning – derfor er det vigtigt med både lys og refleks på dyret, uanset hvor de færdes efter mørkets frembrud. Refleksen ses tydeligt, når lyset rammer den, mens lygter og LED-halsbånd ses, når det er helt mørkt,” forklarer hun.

Der findes et væld af lys og reflekser på markedet til både dyr og deres ejere – alt fra diskrete striber af reflekser integreret i hundesnor, sele og halsbånd til lysende halsbånd, refleksveste og blinkende lygter.

”For refleksernes vedkommende er det vigtigste, at de er synlige fra alle vinkler, og at de kan bevæge sig og dermed fange lyset,” mener Lotte Evers.

Tjek om refleksen reflekterer

Lotte Evers har endnu et tip til kæledyrsejere, der skal bevæge sig ud i mørket:

”Det er de færreste, der er opmærksomme på, at reflekser bliver slidt. Hvis reflekserne ligger i lommen sammen med nøgler og andet skrammel, hvis du vasker refleksvesten ofte, eller bare hvis hundesnoren med refleks bliver udsat for vind og vejr, holder refleksen op med at reflektere, og så er vi jo lige vidt. Test derfor dine dyrs reflekser igennem – fjern snavs og mudder fra overfladen, og efter hver tur i vaskemaskinen skal du tjekke, om refleks-virkningen er ødelagt; hvis refleksen er mat, er det ofte tegn på, at refleksen er for slidt,” forklarer hun.

Du kan teste dine reflekser ved at hænge dem op i mørket sammen med en helt ny refleks og lyse på dem med en lommelygte fra godt 100 meters afstand.

”Hvis de gamle ikke ses lige så tydeligt som den nye refleks, skal de skiftes ud,” siger Lotte Evers.

Udekatte, hunde og deres ejere er ivrige brugere af naturen uanset årstid, så når vi skifter fra sommertid til vintertid, bliver det samtidig reflekstid – også for dine kæledyr. Foto: Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikrings gode råd til mørketiden:
Overvej, hvordan du og dine dyr ses i mørket – både forfra, bagfra og fra begge sider. Ofte fokuserer vi på, om vi kan ses forfra, men det er mindst lige så vigtigt fra de andre vinkler.
Vælg reflekser og lys, som kan bevæge sig eller blinke, og placer dem både højt og lavt – også på dine dyr.
Vælg tøj og udstyr til hund med reflekser – refleks på jakker, sko, snørebånd, seler, snore og dækkener vil supplere dine andre reflekser rigtig godt.
Suppler med lys. Refleksen ses tydeligt, når den bliver ramt af lys, mens lygten ses, når det er helt mørkt.

Sådan ses din hund i mørket
Der findes mange typer lygter til hunde, som lyser eller blinker, f.eks. LED-halsbånd eller små lygter, som kan sættes fast i lynlåsen, i halsbåndet, selen eller snoren. De lyser godt op, og de er nemme at lade op.
Hvis din hund går løs uden snor, er det nemmere at se, hvor hunden befinder sig, hvis den har en lygte eller et lysende halsbånd på. Hold dog altid hunden i snor, hvis I går nær trafikerede veje – særligt i mørke.
Hunde med stor pels er mere synlige, hvis de går med refleksvest, end hvis de går med reflekshalsbånd, da pelsen kan dække for halsbåndet. Men husk, at refleksen på vesten kun kan ses fra siden og altså ikke forfra eller bagfra.

Sådan ses din kat i mørket
Udekatte kan med fordel bære reflekshalsbånd – det kan redde kattens liv, men husk at vælge et med sikkerhedslås, der er designet til at gå op, hvis din kat sidder fast.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn