’Fantastisk positiv udvikling’: Røgfri fremtid rykker tættere på

Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, hilser Venstres nye udspil velkommen. Foto: Tomas Bertelsen
Print Friendly, PDF & Email

Folketingsvalget har sat gang i en bevægelse på Christiansborg, hvor et stort udsnit af partier ønsker at hæve prisen på tobak. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil have prisen på en pakke cigaretter op på lige over 60 kr. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over, at politikerne går helhjertet ind i kampen for at sikre børn og unge et liv uden røg.

Valgkampen ruller, og prisen på tobak er i dén grad på den politiske dagsorden. Det glæder Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, sig over:

  • Prisen på cigaretter skal ikke være børnevenlig. Jo dyrere tobak er, jo færre børn og unge begynder at ryge. Det viser alle undersøgelser, siger Jesper Fisker.

Han peger på, at der hver dag er 40 danske børn og unge, som begynde at ryge. Mange af dem bliver dybt afhængige af den skadelige tobak. Tobak er den største enkeltårsag til kræft, og ifølge Jesper Fisker er det en fantastisk positiv udvikling, vi nu ser blandt de politiske partier.

I weekenden har Kræftens Bekæmpelse sit årlige repræsentantskabsmøde i Kolding, og lørdag var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gæstetaler. Han præsenterede en ny 9-punktsplan fra Venstre med en række initiativer, der skal komme stigende ungdomsrygning til livs og opnå en røgfri generation i 2030.

For første gang fortalte Løkke, hvad Venstre mener, en pakke cigaretter bør koste. Prisen skal stige med 20 kr. og dermed komme ‘op på den gode side af 60 kr.’

  • Vi skal gøre mere, end vi gør i dag. Det er vores ansvar, sagde Lars Løkke Rasmussen.

National plan mod tobak nødvendig

I Kræftens Bekæmpelse er adm. direktør Jesper Fisker glad for budskaberne fra statsministeren.

  • Højere priser er uden sammenligning det mest effektive redskab til at begrænse rygning. Hvert år er tobakken skyld i næsten 14.000 dødsfald i Danmark. Tobak forårsager kræft og mange andre alvorlige sygdomme, understreger Jesper Fisker.

Herhjemme ryger næsten hver tredje ung i alderen 16-24 år, og tallet er desværre på vej op. Ikke mindst af dén grund roser Jesper Fisker, at Venstre nu vil arbejde for højere cigaretpriser.

  • Det er ekstremt vigtigt, at prisen hæves. 60 kr. er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men prisen skal efterfølgende op på 90 kr., siger han.

Højere priser kan dog ikke stå alene. De skal ledsages af en national plan mod tobak, der skal indeholde punkter, som Venstre i dag har erklæret sin støtte til.

Der bør stilles krav om neutrale cigaretpakker.

Samtidig skal det være obligatorisk for alle forhandlere af tobak, at tobakken er skjult i butikkerne. Og alle børn og unge skal have krav på en røgfri skoletid. Både i grundskolerne og på ungdomsuddannelserne, som Venstre også ønsker.

  • Vi håber og tror, at landets kommende regering vil arbejde for den nationale plan, siger Jesper Fisker.