Uhensigtsmæssig lovgivning bremser både landbruget og den grønne omstilling. Derfor har 11 nordjyske kommuner, Region Nordjylland og et samlet nordjysk landbrug sendt et nødråb til Folketinget.
Nordjylland og det nordjyske landbrug arbejder for grøn vækst, mere natur, klimaprojekter og vådområdeprojekter.
Men som reglerne er i dag, spænder grønne tiltag ben for landbrugets mulighed for udvikling og vækst, hvis landmændene gør noget ekstra for naturen, miljøet og klimaet.
Derfor har BRN, der er et erhvervspolitisk samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland, i samarbejde med et samlet nordjysk landbrug henvendt sig til miljøminister Lea Wermelin med en stærk opfordring til at ændre lovgivningen på området.
– Vi vil gerne den grønne omstilling og har en høj klimaambition, men vi er samtidig en landbrugsregion, så vi har brug for, at naturen kan udvikle sig side om side med landbruget. Vi håber derfor, at Folketinget får øjnene op for denne problemstilling, siger Mogens Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune og formand for BRN.
Groteske naturregler
Det er blandt andet reglerne for ammoniakpåvirkning af natur i husdyrloven, der skaber problemer for landmændene
Den regel har Mogens Gade selv oplevet konsekvenserne af, da han var på bedriftsbesøg på et landbrug. Her kan landmanden ikke få fornyet sin produktionstilladelse, fordi et naturområde i nærheden er registreret til 2,7 hektar fremfor tidligere 2,5 hektar.
– Det er jo grotesk, og der er behov for en stærk statslig indsats, hvis vi skal bevare dansk landbrug, som har en væsentlig betydning for hele Region Nordjylland i form af arbejdspladser og indtjening, siger Mogens Gade.
Allerede langt med den grønne omstilling
BRN har blandt andet den opgave at sikre vækst og udvikling i Nordjylland. De ser gode muligheder for, at Nordjylland kan blive et grønt testcenter, hvor der blandt andet udvikles modeller for udtagning af landbrugsjorder og udvikles nye, grønne teknologier.
– Vi har allerede udviklet planer for store sammenhængende naturarealer, og vi er langt med projekter om jordfordeling. Alle er interesserede i natur og klima, men vi er samtidig en landbrugsregion, så landbrug og natur skal kunne eksistere side om side, siger Mogens Christen Gade.
Landmænd frygter konsekvenser ved grønne tiltag
Carl Christian Pedersen er valgt af landmændene i Nordjylland til primærbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.
Han er glad for, at BRN, Region Nordjylland og det nordjyske landbrug er gået sammen om at presse på for at ændre lovgivningen, så naturen kan udvikle sig sammen med landbruget.
– Vi har rigtig mange medlemmer, der er meget interesserede i at gøre en indsats for klimaet og naturen, men det er klart, at interessen falder markant, hvis deres levebrød bliver truet på grund af de grønne tiltag, siger formanden.