Skal din by løbe med titlen som Årets Landsby 2023?
Landdistrikternes Fællesråd har sat jagten ind på Årets Landsby 2023.
Nu skydes kapløbet om at blive Årets Landsby 2023 i gang. I år hædrer prisen ”En landsby, der står sammen gennem energikrisen” og dermed landsbyer, der har formået at komme styrket og grønnere gennem energikrisen.
Den aktuelle energikrise har sat de danske landsbyer under pres. Sammen med behovet for en grøn omstilling af hele vores samfund, afkræver det nye, lokale løsninger, som kan ruste landsbyerne til fremtiden.
Derfor hylder prisen Årets Landsby i 2023 de landsbysamfund, som har gjort en særlig indsats for at stå sammen om at bringe landsbyerne styrket og grønnere gennem energikrisen med afsæt i lokalsamfundet og den omkringliggende natur. Det kan være med initiativer som nye fælles lokale varmeløsninger, andre former for energiløsninger, en ny transportløsning, understøttende indsatser målrettet lokale erhverv, foreningsliv og lokale medborgere, som bliver presset af energikrisen eller en lokal kampagne for energibesparelse.
I år håber komitéen særligt på at få eksempler frem, som indtænker naturen i landsbyernes udvikling – f.eks. brugen af og adgangen til naturen, biodiversitet eller lokal fødevareforsyning. For landdistrikternes natur er både en væsentlig del af den grønne omstilling og noget af det, som gør landsbyer over hele landet attraktive.
Med andre ord: I år skal vi have de løsninger, som kan fremtidssikre de danske landsbyer, frem i lyset, så de kan inspirere lokalsamfund landet over til handling.
Prisen Årets Landsby uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Komitéen er sammensat af repræsentanter fra de tre partnere og har Helene Simoni Thorup som formand.
– På komitéens vegne kan jeg sige, at forventningerne er høje i år. I Danmark har vi tradition for at udvikle stærke lokale løsninger, som kan skaleres op til hele samfundet – vi kender det fra andelsbevægelsen og fra foreningslivet. Det haster med at blive klogere hurtigt. Vi skal have de gode løsninger og initiativer frem i lyset, så flere kommer godt igennem energikrisen – og vores landdistrikter bliver grønnere på ‘den fede måde’. Det glæder vi os meget til at se eksempler på, siger bedømmelseskomitéens formand Helene Simoni Thorup.
Ansøgningsfrist, proces og præmier 2023
Fra i dag og frem til den 14. juni 2023 kl. 12.00 kan landsbyer landet over indsende en ansøgning om at blive Årets Landsby 2023. Når de tre finalister er udvalgt, og landsbyerne har fået besked, tager bedømmelseskomitéen på besøg hos finalisterne. Det sker i midt/slut august. Umiddelbart efter kåres en vinder samt 2. og 3. plads.
Og det er ikke alene æren og titlen, der er på spil. Vinderlandsbyen modtager også en check på 50.000 kr., ligesom 2. og 3. pladsen hver honoreres med 25.000 kroner. Derudover vil vinderlandsbyen blive fejret med en kåringsfest i begyndelsen af efteråret.
Bedømmelseskomiteen består af repræsentanter for de tre parter samt komitéformand Helene Simoni Thorup. Medlemmerne udgør næstformand i bedømmelseskomitéen for Årets Landsby Preben Sunke, der er næstformand i Forenet Kredit, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Gunnar Landtved, formand i VIB-land og bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd, Lone Kastberg og formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Steen Kjær Nielsen.
Krav og vilkår for at blive Årets 2023
For at komme i betragtning skal landsbyen have under 1.500 indbyggere og sende en ansøgning med en beskrivelse af de aktiviteter, der er gennemført, som taler ind i årets tema ‘En landsby, der står sammen gennem energikrisen’. Der vil i vurderingen af ansøgerne blive lagt vægt på følgende:
- Aktiviteter med konkrete resultater i form af øget tilflytning, ny erhvervsudvikling eller nye fællesskabsformer.
- Originaliteten og pionérelementet i landsbyens initiativer og idéer, herunder muligheden for at kopiere landsbyens initiativer i andre sammenhænge.
- Gruppen af landsbybeboere, der står bag ansøgningen.
Det er vigtigt at understrege, at landsbyerne ikke behøver leve op til alle tre kriterier.
Ansøgningen skal fylde maks. to sider og sendes til landsby@landdistrikterne.dk senest den 14. juni 2023 kl. 12.00.
Fakta om Årets Landsby
Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 27. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.
Vinderlandsbyen modtager en check på 50.000 kroner. De øvrige finalelandsbyer modtager hver en check på 25.000 kroner.
Læs mere om prisen og tidligere vindere her.
LÆS OGSÅ: Se hvilke projekter i Jammerbugt der har fået støtte fra Norlys Vækstpulje