Dyrenes Beskyttelse: Drop muldvarpejagten i haven

Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog haveejerne til at lade muldvarpen være i fred. Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Sidst på sommeren og først på efteråret forlader de unge muldvarpe moderens territorium. Herefter starter højsæsonen for muldvarpejagt, da det er på denne tid af året, der dukker muldvarpe op på steder, hvor der ellers ingen var. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog haveejerne til at lade muldvarpen være i fred.

På denne tid af året skyder det op med muldvarpeskud i landets haver og på marker. Desværre er der mange haveejere som er frustrerede over de små jordbunker, og de opsætter derfor ofte fælder for at slippe af med den lille graver. Men fælderne er ikke særlig dyrevenlige og selv hvis man fanger muldvarpen er det ofte en stakket frist inden der kommer en ny.


“Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger sit gangsystem under jorden. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner muldvarpeskud.

Lad muldvarpen arbejde i fred
Når først muldvarpen er færdig med gravearbejdet, så afpatruljerer den mest gangene efter bytte og graver ikke så tit nye gange. Den mest dyrevenlige metode til, at slippe for jordbunkerne er at lade muldvarpen grave færdig. Efter en tid holder der op med at komme nye og derfra har man en plæne uden muldskud.

“Hvis muldvarpen får lov til at grave i fred, vil der næsten kun være mange muldvarpeskud, når den flytter ind. Kort tid efter, vil der være meget få muldvarpeskud i haven. Muldvarpe er nemlig territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen,” forklarer Michael Carlsen.

Derfor lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse, at man skal lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde. Herefter vil der komme meget få muldskud, som nemt kan udjævnes.