Dyrehospitaler opfordrer: Flere katte skal neutraliseres og mærkes

Uge 39 er kattens uge
Phootoshot N

Over en halv million katte i Danmark er herreløse, hvilket blandt andet skyldes, at for få katte bliver neutraliseret og mærket. Det høje antal herreløse katte er et problem, lyder det fra AniCura Dyrehospitaler, som i uge 39 sætter særligt fokus på emnet ved at donere 50 kroner til Kattens Værn for hver neutralisering, der bookes denne uge i hele landet.

Katten er et af danskernes foretrukne kæledyr, som ifølge en undersøgelse af Dyrenes Beskyttelse lever i 18 procent af danske husstande. Desværre er mange katteejere ikke opmærksomme på at få katten neutraliseret og mærket, hvilket ofte resulterer i, at den ikke kommer tilbage til sin ejer, når først katten er løbet hjemmefra. I Danmark vurderes det, at der findes mere end en halv million herreløse katte, hvilket er et bekymrende højt antal ifølge AniCura, der har 24 dyrehospitaler fordelt i hele landet:

-- annonce ---

– Problemet med katte er, at de ikke har den samme status i Danmark, som hunde eksempelvis har, og derfor fravælger mange katteejere neutralisation og mærkning, fordi de ikke vil ofre penge på deres katte. Desværre resulterer det ofte i, at katten ikke kommer tilbage til sin ejer, hvis den løber hjemmefra, og derfor ender med at leve vildt. De fleste ville reagere, hvis de så en hund på gaden uden ejer, men det ville ingen gøre ved katte, forklarer Therese Wilbert, der er dyrlæge og hospitalsdirektør på AniCura Centrum Dyrehospital, og fortsætter:

– Når katten lever et vildt liv, kan det alt for hurtigt føre til, at mange uønskede killinger uden ejere kommer til verden. Det skyldes ikke mindst, at hunkatten først har ægløsning i det øjeblik, den parres, hvilket betyder, at katte generelt reproducerer langt mere effektivt end for eksempel hunde, hvor det ofte kan kræve et par parringsforsøg.

Ifølge Therese Wilbert kan de vilde katte også føre til spredning af smitsomme og potentielt dødelige sygdomme, der kan overføres gennem parring eller kampe mellem hankatte, som kæmper om territorierne og hunkattene. 

Antallet af herreløse katte skal reduceres

AniCura går nu aktivt ind i kampen mod herreløse katte ved at bakke op om initiativet Kattens Uge, hvilket betyder, at AniCura i hele uge 39 donerer 50 kroner til Kattens Værn for hver neutralisering, der bookes denne uge og udføres inden den 30. november 2021 på en af landets AniCura-klinikker, der tilbyder behandlingen. 

– Den letteste måde at komme problemet til livs på er ved at kastrere eller sterilisere kattene, så den utilsigtede formering af katte bremses. Den nye kattelov omkring mærkning bliver forhåbentlig et skridt i den rigtige retning, men mange fravælger fortsat neutralisation grundet manglende oplysning. Derfor er vi glade for at være med til at øge opmærksomheden omkring et vigtigt og – for nogen – uoplyst emne, slutter Therese Wilbert.

Om Kattens Uge:

Kattens Uge er en landsdækkende kampagne i uge 39, som har til formål at øge opmærksomheden om neutralisation og mærkning af katte. De otte organisationer bag Kattens Uge er Den Danske Dyrlægeforening, Dansk Katteregister, Dyrefondet, Det Danske Katteregister, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO), Inges Kattehjem og Kattens Værn.