ForsideJammerbugtDrøftelse af evaluering af LUP-møder 2023

Drøftelse af evaluering af LUP-møder 2023

Drøftelse af evaluering af LUP-møder 2023

Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune holder møde den 7. december, hvor der bl.a. på dagsordenen er:  Drøftelse af evaluering af LUP-møder 2023

Beslutningstema

Drøftelse af evaluering af LUP-møder 2023.

Sagsbeskrivelse

I foråret og efteråret 2023 blev der afholdt lokale udviklingsmøder (LUP-møder) for samtlige 24 lokalområder i Jammerbugt Kommune.

Omtrent 600 borgere, fordelt på 22 LUP-møder, deltog i udviklingen af deres lokalsamfund. Det er Vækst- og Udviklingsforvaltningens indtryk at der i år, i flere af lokalsamfundene, i højere grad var større repræsentation af børnefamilier end tidligere.

Vækst- og Udviklingsforvaltningen vurderer, at LUP-møderne i år har fungeret godt i et fint partnerskab med lokalsamfundene. Vækst- og Udviklingsforvaltningen har stået for koordinering, booking af lokaler, kommunikation, og materiale til møderne, hvor man lokalt har arrangeret forplejningen i form af kaffe/vand og kage til de fremmødte.

Indtrykket fra møderne i år, er også, at de lokale i højere grad var bekendte med LUP og hvad mødet omhandlede, og dermed var meget engageret i gruppearbejdet.

De lokale udviklingsplaner (LUP’er) er unikke og ikke to LUP’er er ens, men der er alligevel en tendens at finde i hvad der optager lokalsamfundene i år. De gennemgående temaer er modernisering af eksisterende faciliteter, stiprojekter, grønne rekreative områder, lokale events og aktiviteter, stort fokus på børn og unge og ikke mindst, bosætning, og herunder boligformer.

Status på færdige LUP’er.

De fleste lokalsamfund er i øjeblikket i gang med at prioritere inputsene fra deres lokale LUP-møder. Dvs. hvilke ideer, projekter og initiativer der skal med i deres endelige LUP. Herefter indsender de deres prioriterede liste til Vækst- og Udviklingsforvaltningen, som opdaterer den endelig LUP. Ud af de 24 lokalsamfund, er 11 udarbejdet og offentliggjort på Jammerbugt Kommunes hjemmeside.

Forvaltningen forventer at modtage de resterende prioriteringer inden 2024, således at alle er opdateret til det nye år, hvor det gælder at projekter skal fremgå i en LUP ved tildeling af KFL-midler.

Opfølgning på LUP-møderne

Som opfølgning på de lokale udviklingsmøder, afholdte Vækst- og Udviklingsforvaltningen den 9. november et ildsjæleakademi, hvor deltagerne kunne blive klædt på til arbejdet med at søge puljer og fonde, og ikke mindst, blive inspireret til at komme i gang med arbejdet. Aftenen fungerede som kickoff til det kommende arbejde med at realisere indholdet i LUP’erne. Knap 80 deltog i arrangementet, hvor der var bred tilmelding fra samtlige lokalsamfund i Jammerbugt Kommune.

I forbindelse med de enkelte LUP-møder indrapporterede deltagerne også mere tekniske forhold, som ønskes udbedret eller større tekniske anlæg, hvor realiseringen er et kommunalt anliggende. Der er for eksempel tale om anlæggelse af fortove, cykelstier, veje, vejbump, helleanlæg osv. Af vedlagte bilag fremgår disse ønsker. Bilaget foreslås overdraget til Teknik- og Miljøudvalget for videre behandling.

Kommunikation

Vækst- og Udviklingsforvaltningen har formidlet LUP-møderne gennem forskellige kommunikationskanaler.

www.jammerbugt.dk – Oversigt over alle LUP-møder samt dagsorden.

“Jammerbugt – Ildsjæle Gør Forskellen” – Begivenhed for hvert møde, en samlet oversigt over alle møder, sponsorerede opslag målrettet hvert enkelt lokalsamfund et par uger før det enkelte LUP-møde. Billeder fra de enkelte LUP-møder på aftenen eller dagen efter, for at skabe opmærksomhed omkring, hvor mange der egentlig deltager, og hvordan LUP-mødet foregår.

Lokale facebooksider – Landdistriktsrådsrepræsentanterne har været behjælpelige med at dele information på lokale sider, både med egne opslag og deling af Vækst- og Udviklingsforvaltningens opslag.

Video – Alle lokalsamfund er blevet tilbudt at lave en promotion-video af deres LUP-møde, hvor den lokale LDR-repræsentant kunne fortælle om LUP og invitere sit lokalområde til LUP-mødet. Det var muligt enten at filme selv eller at få forvaltningen til at filme. Herefter boostede forvaltningen videoen til det enkelte lokalsamfund. To lokalsamfund tog imod tilbuddet.

Lokalavisen – Der er blevet trykt en annoncelinje tilhørende hvert LUP-møde, et par uger før hvert enkelt møde, som indsats for at formidle mødernes afholdelse til de borgere, der ikke bruger de sociale medier eller nettet.

PR – I år har vi i højere grad lykkedes med at få omtale af LUP-møderne i de lokale aviser, både omtale af LUP-møder samlet med også enkelte lokalsamfunds LUP-møder har været omtalt.

Overvejelser forud for næste runde af LUP møder i 2025

  • Det opleves, at LUP-konceptet og strategien fungerer og virker mere logisk i de mindre lokalsamfund end i hovedbyerne. Blandt andet er deltagelsen ikke stor og deltagerne har sværere ved at se relevans og sammenhænge. Det kan eventuelt overvejes om der skal udvikles et andet koncept for møderne i hovedbyerne og hvorvidt formidlingen hertil bør øges.
  • I bestræbelserne på at gøre LUP-møderne relevant for flest mulige borgere, foreninger og lignede bør det overvejes om der kan skabes en større sammenhæng, som i højere grad også integrerer kultur og fritid i den lokale LUP og arbejdet hermed.

Budgetmæssige konsekvenser

Lokalt har man stået for forplejning til LUP-møderne, kaffe/vand og kage. Vækst- og Udviklingsforvaltningen har endnu ikke modtaget alle udlæg og kan derfor ikke oplyse en gennemsnitspris pr. møde. De hidtil modtagne udlæg ligger indenfor en størrelsesorden af 200-600 kr. pr. LUP-møde.

Indstilling

Vækst- og Udviklingsforvaltningen indstiller, at Kultur-, Fritids- og Landdistriktsudvalget drøfter evalueringen samt beslutter at oversende bilaget med tekniske ønsker til Teknik og Miljøudvalget.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER