Debat: Grøn Omstilling, Sikkerhed og Atomkraft
Af: Jess V. Laursen, Regionsrådsmedlem i Nordjylland (V)
Vi står i en verden, hvor klimakrisen og stigende geopolitisk uro trækker i os på samme tid. Kan vi fortsat satse helhjertet på grøn energi, eller må vi tænke nye – og måske kontroversielle – løsninger som atomkraft ind i fremtiden? Debatten handler om, hvordan vi sikrer både bæredygtighed, energiuafhængighed og national sikkerhed i en ny og uforudsigelig tid.
Debatoplæg
Verden står i dag overfor et dobbelt pres: På den ene side haster klimakrisen, og vi er forpligtet til at omstille vores samfund til bæredygtige energikilder som sol, vind og grøn brint. På den anden side oplever vi en stigende global uro, som tvinger os til at opruste vores forsvar og sikre vores nationale selvstændighed – både militært og energimæssigt.
Kan vi overhovedet nå begge mål samtidig, eller risikerer vi at måtte vælge? Skal vi vælge mellem at investere i klimaet og i sikkerheden?
Flere lande forsøger i dag at kombinere de to dagsordener: De ser grøn energi som en del af deres sikkerhedspolitik og gør deres militær grønnere. Men det er dyrt og kræver store investeringer. Derfor rejser der sig nu et nyt, kontroversielt spørgsmål i debatten: Skal vi også tage atomkraft med ind i vores fremtidige energiplanlægning?
Atomkraft har flere styrker, som i denne nye virkelighed er svære at ignorere:
– Den leverer stabil energi døgnet rundt uafhængigt af vejret.
– Den har næsten ingen CO₂-udledning under drift og kan dermed hjælpe os i mål med klimamålene.
– Den kan mindske afhængigheden af fossile brændstoffer fra ustabile regioner.
Men atomkraft vækker også stærke følelser, fordi:
– Risikoen for uheld og katastrofer – selv om teknologien er forbedret – aldrig kan elimineres helt.
– Affaldsproblematikken stadig ikke er løst tilfredsstillende for mange lande.
– Investeringer i atomkraft kan risikere at skubbe penge væk fra hurtigere, billigere grønne løsninger som sol og vind.
I Danmark har vi traditionelt været skeptiske overfor atomkraft – men skal vi nu åbne debatten igen, i lyset af den nye virkelighed? Er det klogt at afvise atomkraft på forhånd, hvis den kan hjælpe både på klimaet og på energisikkerheden?
Eller er det bedre at satse helhjertet på sol, vind, lagringsteknologi og effektivisering – også selvom det kræver langt større omstillinger i vores energiforbrug?
Vi står ved en skillevej: Hvordan skal vi prioritere, når klimaet, økonomien, forsvarsbehovet og energiforsyningen alle kræver svar – samtidig?
Diskussionsspørgsmål
FOR atomkraft i fremtidens energiforsyning:
– Er det ansvarligt at afvise en stabil, klimavenlig energikilde, når både klimaet og sikkerheden er truet?
– Kan atomkraft faktisk være en hurtigere vej til uafhængighed fra fossile brændsler og ustabile energileverandører?
– Bør Danmark tage ansvar for sin egen energisikkerhed ved at investere i ny og sikrere atomteknologi (som små modulære reaktorer – SMR)?
– Kan atomkraft være med til at frigive ressourcer til andre grønne investeringer ved at stabilisere elnettet?
IMOD atomkraft i fremtidens energiforsyning:
– Er det klogt at satse på atomkraft, når det tager mange år at bygge værker, og når sol, vind og batterilagring udvikler sig meget hurtigere?
– Hvordan kan vi retfærdiggøre risikoen ved atomuheld – også selv med moderne teknologi – overfor kommende generationer?
– Er det etisk forsvarligt at producere atomaffald, som vi ikke har en fuldstændig løsning på endnu?
– Kunne penge investeret i atomkraft bruges mere effektivt på at gøre eksisterende grønne løsninger endnu stærkere og billigere?