Danskerne kender ikke sammenhængen mellem overvægt og kræft

Foto: World Obesity Federation
Print Friendly, PDF & Email

Kun hver femte dansker ved, at overvægt kan føre til kræft. Det viser en ny undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen står bag. Overvægt er en af de største risikofaktorer for at udvikle kræft.

Det giver øget risiko for kræft, hvis man har overvægt eller svær overvægt. Overvægt øger risikoen for mindst 13 forskellige kræftformer, og nogle af dem er de mest hyppige kræftformer, som fx brystkræft og tarmkræft. Men kun 22 pct. af danskerne forbinder overvægt med risikoen for kræft. Det er problematisk, fordi der i disse år er flere og flere danskere med overvægt.

– I dag har omkring halvdelen af alle danskere overvægt, men det tal vil stige til 66 pct. i 2045, heraf vil 30 pct. have svær overvægt. Det er ikke kun et problem for den enkelte. Samfundet har også en udfordring – og et ansvar, siger Mette Lolk Hanak, der er afdelingschef for Forebyggelse og Oplysning i Kræftens Bekæmpelse.

– Overvægt er ikke noget, man vælger at få. For mange er det en daglig kamp at holde vægten, derfor er det vigtigt ikke at stigmatisere borgere med overvægt og se overvægt som et tegn på manglende viljestyrke. For at vende udviklingen er vi først og fremmest nødt til at anerkende og forstå, at det her er en stor og stigende udfordring for folkesundheden, understreger hun.

Andre sundheds-risici ved overvægt er velkendte
Undersøgelsen ’Danskernes viden om og holdning til overvægt og sundhed’ er foretaget af Gallup for Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen blandt over 5.000 voksne danskere. Den viser, at 86 pct. er klar over, at overvægt øger risikoen for type 2-diabetes, og 81 pct. ved, at overvægt øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Et flertal kender også til den øgede risiko for søvnapnø (62 pct.), rygsmerter (61 pct.) og slidgigt (52 pct.), som overvægt medfører.

Danskerne ved med andre ord en del om de sundhedsmæssige risici, som er forbundet med overvægt. Men det er kun 22 pct., der kender sammenhængen mellem overvægt og kræft.

Sunde rammer og sundere vaner skal i fokus
Forskningen viser, at risikoen for kræft stiger, jo mere man vejer for meget, men det er ifølge chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard ikke nok kun at opfordre folk til at ændre vaner og tjekke deres BMI. Vi er også nødt til at se på tilgængeligheden af usund mad og drikke, portionsstørrelser og muligheden for at være fysisk aktiv i det daglige. Det spiller også en rolle, hvor længe vi sidder stille.

Noget af det, undersøgelsen peger på, er, at 67 pct. faktisk gerne vil spise mere frugt og grønt, og mange – især kvinder – vil gerne bevæge sig mere. Der er dog samtidig 84 pct., der mener, at vi lever i et samfund, som gør det nemt at røre sig for lidt og spise for meget.

– 80 pct. af danskerne mener ifølge undersøgelsen, at overvægt er et personligt ansvar. Men overvægt er ikke et sundhedsmæssigt problem, som den enkelte kan løse alene. Vi må som samfund tage en del af det fælles ansvar, siger Tatjana Hejgaard.

– Så det gælder om, fx at den enkelte ser på sine egne og familiens vaner, mens vi som samfund fx ser på mulighederne for at cykle sikkert til skole, fysisk aktivitet i skolen og fødevaremærkning, der hjælper forbrugeren til at træffe det sunde valg.

– Vi skal samarbejde med dem, der laver og sælger vores fødevarer, og understøtte, at sundhedsprofessionelle og andre kan bidrage til tidlig opsporing og indsats. Vi er nødt til at sætte ind på flere fronter, hvis vi skal vende og forebygge udviklingen på den lange bane, fastslår Tatjana Hejgaard.