Brevkasse: Skal vi købe en ejerskifteforsikring på et gammelt hus?

Foto: Forsikring & Pension
Print Friendly, PDF & Email

Brevkasse: Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør læserne klogere på forsikring

Hej Forsikringsoplysning

Min kæreste og jeg er på boligjagt og har efterhånden været på udkig i et års tid. Vi har set virkelig mange huse, og senest har vi forelsket os i en ældre murermestervilla fra 1912. I tilstandsrapporten er der naturligt en del bemærkninger, særligt på taget. Og generelt skal der laves en del på huset, som vi skal have hjælp til.

Vi har fået et tilbud på en ejerskifteforsikring på 34.000 kr. Men vi er i tvivl, om vi overhovedet skal købe en ejerskifteforsikring. Vi synes, at der har været skrevet meget i medierne om, at ejerskifteforsikringen alligevel aldrig dækker, når man regner med det. Så kan det betale sig at købe en ejerskifteforsikring på et så gammelt hus?

Bh.
Den kommende husejer

Svar:

Hej kommende husejer

Et huskøb er nok den største privatøkonomiske investering, som du kommer til at lave i dit liv. Når du køber hus, er der derfor mange ting, du bør overveje og træffe beslutning om, herunder også om du skal købe en ejerskifteforsikring.

Det er rigtigt, at ejerskifteforsikringen er en udskældt forsikring, som for mange kan være svær at forstå. Men ejerskifteforsikring er din eneste økonomiske tryghed, hvis der viser sig alvorlige skjulte skader, som ikke blev opdaget, inden du købte huset. For hvis sælgeren har fremlagt en tilstandsrapport, en el-installationsrapport og et bindende tilbud om ejerskifteforsikring, kan du normalt ikke senere kræve erstatning af sælgeren, uanset om du vælger at købe forsikringen eller ej.

For at undgå skuffelser vil jeg anbefale, at du først og fremmest læser tilbuddet på ejerskifteforsikringen grundigt. Vær især opmærksom på eventuelle forbehold/begrænsninger i dækningen.

Du bør også sætte dig godt ind i de forhold, som er nævnt i tilstandsrapporten samt hustypebeskrivelsen, hvor du kan læse, hvilke forhold (og skavanker), der er almindelige for din hustype (fx fugt). Det giver dig et billede af, hvad du kan forvente af dit hus, og hvor du bør være særlig opmærksom på at vedligeholde.

Bygningens alder og byggestil har afgørende betydning for, hvad der vil være dækket af en ejerskifteforsikring. Hvis du køber et gammelt hus, må du være indstillet på, at bygningen kan være nedslidt og kræver mere vedligeholdelse, og at den kan have skavanker og skader, som man må forvente af et tilsvarende hus af samme alder. Disse ting og forhold, som allerede er nævnt i tilstandsrapporten, er ikke dækket af en ejerskifteforsikring. Samtidig kan husets alder have indflydelse på, hvor meget du kan få i erstatning, hvis der sker skade på fx tag, gulve, vvs-installationer m.m. På forsikringen er der nemlig mulighed for at nedsætte erstatningen på udvalgte bygningsdele, som er beskrevet i bekendtgørelsen om dækningsomfanget for ejerskifteforsikringer.

Er du stadig i tvivl om du skal købe en forsikring, kan vores nye værd-at-vide webguide om ejerskifteforsikringmåske hjælpe dig med at træffe dit valg. Her kan du læse mere om, hvorfor det er en god ide at købe en ejerskifteforsikring, hvad den dækker, koster og hvor du kan købe den.

Held og lykke med jagten på drømmehuset.

De bedste hilsner

Forsikringsoplysningen har i mere end 85år ydet uvildig rådgivning til Danske forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning