Borgere med milde symptomer på COVID-19 kan nu blive testet, hvis de opfylder en række kriterier

Print Friendly, PDF & Email

Region Nordjylland er godt i gang med at implementere Sundhedsstyrelsens opdaterede retningslinjer, der betyder, at flere borgere nu kan blive testet, hvis de opfylder en række kriterier.

De personer, der nu kan blive testet, er bl.a. personer med lette symptomer, som bor sammen med familiemedlemmer i risikogruppen, det vil sige har kronisk sygdom eller personer over 80 år. 


Test for COVID-19 kan også være relevant for personer, som har svært ved at sikre gode rammer for selvisolation. Her er der tale om sårbare borgere med eksempelvis psykisk sygdom. Det er den praktiserende læge, der foretager den lægelige vurdering og henviser til test.

– Vi poder nu også borgere, der ikke er indlæggeskrævende. Men det er vigtigt at sige, at borgere ikke kan blive testet, hvis de blot synes, at det kunne være rart at vide, om de har Covid-19. Borgere skal ringe til os, hvis de er bekymrede og har symptomer på Covid-19, og så vurderer vi om podning er hensigtsmæssig og finder ud af, om der noget helbredsmæssigt vi kan hjælpe med, siger Annemette Alstrup, der er formand for PLO Nordjylland.

Symptomer på COVID-19 er: Hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed.     

Det er også blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test, så det kan blive afklaret, om de udgør en smitterisiko, eller om de kan komme tilbage på arbejde.

Massivt tryk på testtelte i regionen
De nye retningslinjer har slået kraftigt igennem i løbet af torsdagen, og om eftermiddagen var der tryk på testteltene i Aalborg, Hjørring og Thisted. Om formiddagen gav det også anledning til kø ved test-teltet ved Akutmodtagelsen ud mod Bispensgade i Hjørring. Derfor udvides testteltenes åbningstid.

– Det dur selvfølgelig ikke. Personalet løber så stærk, de kan, og i morgen udvider vi åbningstiden, så det er muligt at blive testet fra kl. 9 til 18 hver dag, inkl. weekend. Samtidig flytter vi stedet, hvor man skal testes, så man nu skal ind ad Aage Holms Vej og Hjemmeværnet kommer og hjælper med at dirigere trafikken, skriver Regionshospital Nordjylland på deres Facebookside.