Blokhus-forfatter løser gammelt mysterium i ny bog ” Spurven”

Print Friendly, PDF & Email

På 75 års afstand lykkes det for en ihærdig Blokhus-forfatter at løse mysteriet om, hvad der blev af den danske nazispion Vera Schalburg.

Af Aline Busch Nielsen

Det var en stille aften foran pejsen i et sommerhus i Blokhus, der satte gang i det hele. Til lyden af Vesterhavets sus havde journalisten Kirstine Kloster Andersen egentlig bare tænkt sig at slappe af i sofaen med en bog fra bogreolen, men da hun åbnede første side, faldt en gammel, falmet avisartikel ud. Artiklen havde overskriften Smukke Vera og var prydet med en tegning af en smuk, mørkhåret kvinde samt tegningen af et hagekors.

”Det var første gang, jeg hørte om Vera Schalburg, og jeg blev med det samme voldsomt fascineret af hendes historie” fortæller Kirstine Kloster Andersen, som tilføjer, at hun i artiklen kunne læse den dramatiske historie om den danske kvinde, der en mørk nat i september 1940 blev sendt på en hemmelig mission for Hitlers nazistyre. En mission, der indebar, at hun sammen med to mandlige tyske agenter, ankom i en gummibåd til den skotske kyst midt om natten. Men det var ikke kun Vera Schalburgs rolle under krigen, der fængede hende. 

Kirstine Kloster Andersen

”Hendes fortid var mindst ligeså interessant og indebar en opvækst i Sibirien, en flugt til Danmark i kølvandet på den russiske revolution og en karriere som danserinde på lystige kabareter i Paris, inden hun havnede i et russisk spionnetværk, ” siger Kirstine Kloster Andersen, der også var fascineret af, at Vera Schalburg var søster til en af Danmarks mest fremtrædende nazister, Christian Frederik Schalburg.

”I artiklen stod der, at Vera Schalburg efter anden verdenskrig levede et stille liv i England indtil sin død i 1993, men da jeg begyndte at researche videre andre steder stod det klart, at der intet sted fandtes dokumentation for, hvad der egentlig blev af hende efter krigen. ”

Denne manglende dokumentation blev startskuddet til en lang rejse med besøg i danske og udenlandske arkiver for at se, om det var muligt at finde hoved og hale i historien om den smukke danske kvinde, der tilsyneladende efterlod et røgslør af løgne og vildspor, hvor end hun befandt sig. 

Undervejs viste det sig, at hele forestillingen om denne snu og stærke kvinde, der overlevede alle forhindringer på sin vej, trængte til en ordentlig revision. 

Vi kan her blot afsløre, at Vera Schalburg hverken døde i England eller i 1993.

”Jeg fik blandt andet adgang til hendes patientjournaler fra en indlæggelse efter et selvmordsforsøg og en indlæggelse på Sindssygeafdelingen på Kommunehospitalet i København, og det gav mig mulighed for at forstå hendes liv og handlinger i et andet lys. ”

Til sidst lykkedes det også at finde hendes grav og helt nye oplysninger om hendes sidste tid, men det skal ikke afsløres her.

Vi kan her blot afsløre, at Vera Schalburg hverken døde i England eller i 1993.

Bogen ”Spurven” er udkommet på forlaget Storyhouse og kan købes i boghandel.